Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić puszyste i soczyste kotlety mielone? Wystarczy sięgnąć po 1 składnik

Jak zrobić puszyste i soczyste kotlety mielone? Wystarczy sięgnąć po 1 składnik

Jak zrobić puszyste i soczyste kotlety mielone?
canva/iaroshenko

Kotlety mielone często goszczą na naszych talerzach. Soczyste i delikatne mięso osiągniemy, stosując odpowiednie dodatki. Jednym z nich są starte ziemniaki. Znany na Podlasiu trik nie ma sobie równych. Sprawdźcie, co jeszcze pomoże poprawić konsystencję uwielbianego specjału.

Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już dodawanie do nich majonezu i czosnku. Tym razem podpowiadamy, które produkty pozytywnie wpłyną na konsystencję mięsa po usmażeniu. Nasz krótki przewodnik pomoże wam zamienić zwykłe mielone w wyśmienitą ucztę.

Delikatne i puszyste mielone z ziemniakiem

Jednym z lepszych sposobów na uzyskanie puszystych i lekkich kotletów jest dodanie do nich surowego, startego na tarce o drobnych oczkach, ziemniaka. Już dwie nieduże bulwy dodane do 500 g mięsa mielonego pozytywnie wpłyną na soczystość mielonych.

Warto wybrać ziemniaki z dużą zawartością mąki. To pozwoli uzyskać zwartą masę, z której łatwo będzie formować kotlety. Pamiętajmy tylko, że, decydując się na dodatek pulpy warzywne, musimy nieco zmodyfikować proces smażenia.

Po obsmażeniu kotletów z zewnątrz należy bowiem zmniejszyć grzanie i dusić je jeszcze pod przykryciem przez kilka minut. Zawarte w masie ziemniaki powinny se w tym czasie dogotować.

Co jeszcze można dodać, by poprawić konsystencję mielonych?

Dobry wpływ na smak i formę popularnych kotletów będzie miał dodatek śmietany lub jogurtu naturalnego. Wystarczy dodać 1-2 łyżki wybranego nabiału na pół kilograma zmielonego mięsa, by osiągnąć przyjemny maślany posmak oraz oczekiwaną strukturę.

Soczystości kotletom doda też włączenie do masy innych warzyw, zwłaszcza tych o sporej zawartości wody. Dobrze sprawdzi się cukinia, biała kapusta czy surowy burak. Można też wrzucić posiekanego pora albo pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Możemy je dodać w postaci w dowolnej postaci — surowej, duszonej lub nawet rozdrobionej na purée.

Soczyste mielone skuszą każdego
Soczyste mielone skuszą każdego

Źródło zdjęcia: canva/JackJack1965 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp