Smakosze.pl Przepisy Zamiast ogórków sięgnij po uwielbiany sezonowy przysmak. Mizeria w nowej wersji jako pierwsza zniknie z talerzy
canva/zia_shusha

Zamiast ogórków sięgnij po uwielbiany sezonowy przysmak. Mizeria w nowej wersji jako pierwsza zniknie z talerzy

31 sierpnia 2022

Mizeria z cukinii jest pyszną alternatywą klasycznej surówki obiadowej z ogórka. Smaczne sezonowe warzywo idealnie nadaje się do przygotowania tego rarytasu. Nie puszcza wody, a z lekkim ziołowym sosem na bazie jogurtu smakuje wybornie. Szybko zniknie z talerzy. Spróbujecie?

Jeżeli dysponujecie większą ilością cukinii i nie macie pomysłu co z nią zrobić, nasz nowy patent na szybką surówkę do obiadu z pewnością wam się spodoba. Lekkie i chrupiące sezonowe warzywo doskonale zastąpi ogórka, a przygotowanie smakołyku jest jeszcze prostsze niż w przypadku oryginału.

Przepis na znakomitą mizerię z cukinii

Składniki:

  • 2 średnie cukinie lub jedna duża

  • 50 g jogurtu naturalnego lub sojowego

  • odrobina soku z cytryny

  • pół łyżeczki cukru lub innego słodzika (opcjonalnie)

  • mleko lub napój sojowy (opcjonalnie)

  • 1-2 łyżki posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przyrządzić mizerię z cukinii? Znamy prosty przepis na ten rarytas

Cukinię myjemy. Jeśli jest spora lub starsza — usuwamy nasiona i skórkę. Warzywo kroimy na plasterki i przenosimy je do większej miski. W osobnym naczyniu, np. w szklance, łączymy ze sobą jogurt, sok z cytryny, i koperek.

Jeżeli nabiał, którym dysponujecie, jest wyjątkowo gęsty, dodajemy też trochę mleka lub roślinnego odpowiednika. Próbujemy sosu i doprawiamy go solą, pieprzem oraz cukrem, jeśli to konieczne. Polewamy nim warzywa. Mizerię z cukinii podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Wskazówka: jeżeli lubicie dania z ciekawym twistem, do zrobienia mizerii wykorzystajcie śmietanę kokosową. Charakterystyczny posmak doskonale pasuje do delikatnej słodyczy cukinii. Dodajcie tylko sporo pieprzu, a będzie pysznie.

Inne pomysły na dania z cukinii znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie koniecznie znakomity patent na to warzywo zapiekane z mięsnym farszem . Być może skusi was też pyszny dżem z dodatkiem cytryny .

Pyszna mizeria z cukinii skusi każdego
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy