Zamiast ogórków sięgnij po uwielbiany sezonowy przysmak. Mizeria w nowej wersji jako pierwsza zniknie z talerzy
Mizeria z cukinii jest pyszną alternatywą klasycznej surówki obiadowej z ogórka. Smaczne sezonowe warzywo idealnie nadaje się do przygotowania tego rarytasu. Nie puszcza wody, a z lekkim ziołowym sosem na bazie jogurtu smakuje wybornie. Szybko zniknie z talerzy. Spróbujecie?
Jeżeli dysponujecie większą ilością cukinii i nie macie pomysłu co z nią zrobić, nasz nowy patent na szybką surówkę do obiadu z pewnością wam się spodoba. Lekkie i chrupiące sezonowe warzywo doskonale zastąpi ogórka, a przygotowanie smakołyku jest jeszcze prostsze niż w przypadku oryginału.
Przepis na znakomitą mizerię z cukinii
Składniki:
-
2 średnie cukinie lub jedna duża
-
50 g jogurtu naturalnego lub sojowego
-
odrobina soku z cytryny
-
pół łyżeczki cukru lub innego słodzika (opcjonalnie)
-
mleko lub napój sojowy (opcjonalnie)
-
1-2 łyżki posiekanego koperku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przyrządzić mizerię z cukinii? Znamy prosty przepis na ten rarytas
Cukinię myjemy. Jeśli jest spora lub starsza — usuwamy nasiona i skórkę. Warzywo kroimy na plasterki i przenosimy je do większej miski. W osobnym naczyniu, np. w szklance, łączymy ze sobą jogurt, sok z cytryny, i koperek.
Jeżeli nabiał, którym dysponujecie, jest wyjątkowo gęsty, dodajemy też trochę mleka lub roślinnego odpowiednika. Próbujemy sosu i doprawiamy go solą, pieprzem oraz cukrem, jeśli to konieczne. Polewamy nim warzywa. Mizerię z cukinii podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Wskazówka: jeżeli lubicie dania z ciekawym twistem, do zrobienia mizerii wykorzystajcie śmietanę kokosową. Charakterystyczny posmak doskonale pasuje do delikatnej słodyczy cukinii. Dodajcie tylko sporo pieprzu, a będzie pysznie.
Inne pomysły na dania z cukinii znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie koniecznie znakomity patent na to warzywo zapiekane z mięsnym farszem . Być może skusi was też pyszny dżem z dodatkiem cytryny .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent
-
Zapomnij o dodawaniu bułki tartej do mielonych. Teraz wszyscy sięgają po inny składnik