Smakosze.pl
Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

canva/minadezhda

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

14 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Dżemy są świetnym dodatkiem do deserów czy świeżego pieczywa. Dziś polecamy wam nietuzinkowy przysmak z cukinii. Dodatek cytryny sprawia, że warzywo nabiera orzeźwiającego charakteru. Będzie zaskoczeni jak wspaniałą słodkość można przygotować z warzywa. Spróbujecie?

Dżem z dodatkiem cytryny będzie idealnym pomysłem na zagospodarowanie nadmiaru cukinii. Można go podać do każdego deseru, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przetworów warzywnych z dodatkiem owoców — ten jest wart waszej uwagi. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym.

Wachowicz pokazała przepis na rosół

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

CZYTAJ DALEJ

Przepis na orzeźwiający dżem z cukinii i cytryn

Składniki:

  • 5 kg cukinii zielonej

  • 1 kg cukru

  • 4 średnie cytryny

  • pół szklanki wody

Jak zrobić dżem z cukinii i cytryn? Smaczny dodatek do deserów przyrządzicie niemalże ekspresowo

Cukinię myjemy i obieramy ze skórki, kroimy ją w kostkę. Przenosimy ja do garnka i wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy niewielkim ogniu przez 10-15 minut.

Cytryny sparzamy i ścieramy z nich skórkę. Wyciskamy sok. Garnek z cukinią zdejmujemy z ognia. Blendujemy zawartość, po czym dodajemy cukier oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy i smażymy około 30 minut.

Gotowy dżem z cukinii i cytryn przekładamy do czystych słoików, starannie zakręcamy. Studzimy ustawione do góry dnem. Możemy też uprzednio zapasteryzować np. w piekarniku.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone na domowe dżemy. Szczególnie polecamy przygotowanie tego pysznego przysmaku z czarnych porzeczek. Być może spodoba wam się również babcina receptura na dżem z moreli.

Dżem z cukinii i cytryn jest znakomity

canva/Natalikaevsti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >