Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis
canva/minadezhda

Dżemy są świetnym dodatkiem do deserów czy świeżego pieczywa. Dziś polecamy wam nietuzinkowy przysmak z cukinii. Dodatek cytryny sprawia, że warzywo nabiera orzeźwiającego charakteru. Będzie zaskoczeni jak wspaniałą słodkość można przygotować z warzywa. Spróbujecie?

Dżem z dodatkiem cytryny będzie idealnym pomysłem na zagospodarowanie nadmiaru cukinii. Można go podać do każdego deseru, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przetworów warzywnych z dodatkiem owoców — ten jest wart waszej uwagi. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym.

Przepis na orzeźwiający dżem z cukinii i cytryn

Składniki:

  • 5 kg cukinii zielonej

  • 1 kg cukru

  • 4 średnie cytryny

  • pół szklanki wody

Jak zrobić dżem z cukinii i cytryn? Smaczny dodatek do deserów przyrządzicie niemalże ekspresowo

Cukinię myjemy i obieramy ze skórki, kroimy ją w kostkę. Przenosimy ja do garnka i wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy niewielkim ogniu przez 10-15 minut.

Cytryny sparzamy i ścieramy z nich skórkę. Wyciskamy sok. Garnek z cukinią zdejmujemy z ognia. Blendujemy zawartość, po czym dodajemy cukier oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy i smażymy około 30 minut.

Gotowy dżem z cukinii i cytryn przekładamy do czystych słoików, starannie zakręcamy. Studzimy ustawione do góry dnem. Możemy też uprzednio zapasteryzować np. w piekarniku.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone na domowe dżemy. Szczególnie polecamy przygotowanie tego pysznego przysmaku z czarnych porzeczek. Być może spodoba wam się również babcina receptura na dżem z moreli.

Dżem z cukinii i cytryn jest znakomity
canva/Natalikaevsti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: