Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników
Dżemy są świetnym dodatkiem do deserów czy świeżego pieczywa. Dziś polecamy wam nietuzinkowy przysmak z cukinii. Dodatek cytryny sprawia, że warzywo nabiera orzeźwiającego charakteru. Będzie zaskoczeni jak wspaniałą słodkość można przygotować z warzywa. Spróbujecie?
Dżem z dodatkiem cytryny będzie idealnym pomysłem na zagospodarowanie nadmiaru cukinii. Można go podać do każdego deseru, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przetworów warzywnych z dodatkiem owoców — ten jest wart waszej uwagi. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym.
Przepis na orzeźwiający dżem z cukinii i cytryn
Składniki:
5 kg cukinii zielonej
1 kg cukru
4 średnie cytryny
pół szklanki wody
Jak zrobić dżem z cukinii i cytryn? Smaczny dodatek do deserów przyrządzicie niemalże ekspresowo
Cukinię myjemy i obieramy ze skórki, kroimy ją w kostkę. Przenosimy ja do garnka i wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy niewielkim ogniu przez 10-15 minut.
Cytryny sparzamy i ścieramy z nich skórkę. Wyciskamy sok. Garnek z cukinią zdejmujemy z ognia. Blendujemy zawartość, po czym dodajemy cukier oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy i smażymy około 30 minut.
Gotowy dżem z cukinii i cytryn przekładamy do czystych słoików, starannie zakręcamy. Studzimy ustawione do góry dnem. Możemy też uprzednio zapasteryzować np. w piekarniku.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone na domowe dżemy. Szczególnie polecamy przygotowanie tego pysznego przysmaku z czarnych porzeczek. Być może spodoba wam się również babcina receptura na dżem z moreli.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze
Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak
Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci