Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad
Pomysł na szybki, tani obiad? Cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Przygotowanie farszu do cukinii nie wymaga smażenia i obróbki termicznej. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i nafaszerować wydrążone wcześniej cukinie.
Cukinia, zwłaszcza ta młoda, jest warzywem, z którego przygotujemy wiele wyśmienitych i tanich dań- placki z cukinii, leczo, cukinia grillowana, zupy kremy, czy właśnie cukinia zapiekana z mięsem mielonym.
Do cukinii zapiekanej potrzebujemy wyłącznie kilku składników, które w większości mamy w domu. Danie jest więc proste, szybkie i tanie, a dodatkowo wykorzystamy warzywa i mięso, które mamy w lodówce i nie mamy pomysłu, jak je przygotować.
Farsz do zapiekanej cukinii przygotujemy naprawdę ekspresowo, nie musimy nic smażyć, wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać, a cukinie wydrążyć. Miąższ z cukinii włóżmy do lodówki i wykorzystajmy na drugi dzień np. do ugotowania zupy kremu z warzyw.
W ten sposób nic się w naszej kuchni nie zmarnuje. Upieczone cukinie koniecznie podajmy z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki, ponieważ doskonale podkręcają smak i dodają świeżej nuty. Do cukinii zapiekanej z mięsem mielonym możemy podać również kwaśną śmietanę, która również dobrze komponuje się z całym daniem.
Przepis na cukinię zapiekaną z mięsem mielonym
Składniki na 4 porcje:
2 średnie cukinie
400 g mięsa mielonego
1 duży pomidor
papryka czerwona
cebula czerwona
4 ząbki czosnku
150 g parmezanu
sól, pieprz
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
natka pietruszki lub świeża kolendra do podania
śmietana 18% do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić cukinię zapiekaną z mięsem mielonym?
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, oregano i bazylię, dokładnie wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno posiekaj, pokrój paprykę, pomidora, zetrzyj na tarce ser.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Przygotowane składniki dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj. Cukinie przekrój wzdłuż, przy pomocy łyżeczki wydrąż środek. Przygotowany farsz przełóż na cukinie.
Warzywa faszerowane połóż na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 45 minut, następnie oprósz posiekaną zieleniną i podaj, smacznego.
Jeśli szukasz pomysłu na równie szybkie i pyszne danie- tu poznasz przepis na bakłażana faszerowanego pieczarkami, palce lizać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mniammniam