Smakosze.pl Przepisy Młodzi nie pamiętają o tych kluskach na parze. Z tym dodatkiem smakują najlepiej
Fot. YouTube/Henia Foks

Młodzi nie pamiętają o tych kluskach na parze. Z tym dodatkiem smakują najlepiej

25 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Uwielbiasz obiady na słodko? Poznaj przepis na zapomniane kluski na parze. Ich nadzienie sprawia, że smakują doskonale. Podaj ten przysmak na obiad, a domownicy ci podziękują. Przygotowanie jest banalnie proste.

Smak z przed lat

Każdy z nas jest sentymentalny. Szczególnie jeżeli chodzi o kuchnię, lubimy przecież wracać do zapomnianych smaków z młodości. Właśnie dlatego przypominamy o kluskach na parze z owocowym nadzieniem.

Danie , choć zapomniane wciąż smakuje doskonale. Z przepisem umieszczonym w dalszej części przygotujesz je w łatwy sposób. Zaskocz domowników i na dzisiejszy obiad przygotuj właśnie te kluski. Będą błagali, abyś robiła je bardzo często.

ciasto na kluski.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Ten przepis na sernik z rosą dostałem od sąsiadki. W życiu nie jadłem lepszego

Tylko kilka składników

Do przygotowania klusek nie potrzebuje wielu składników. Oprócz tych na kluski, potrzebne są także te na słodki farsz. Tutaj będzie składał się on z jagód. To dzięki nimi danie smakuje tak dobrze. O wszystkich produktach i ich proporcjach dowiesz się więcej, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Henia Foks , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 60 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 600 g jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

Przepis na kluski na parze z jagodami

Do miski wsyp mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Drożdże rozpuść w mleku i wlej je do pozostałych składników. Dodaj roztopione, płynne masło. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć na jednolite ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia.

Następnie rozwałkuj je na placek. Za pomocą szerokiej szklanki wytnij okręgi. Umyte i wysuszone jagody obsyp mąką ziemniaczaną. W każdym  okręgu zrób zagłębienie i włóż do niego jagody. Następnie zlep krawędzie ciasta, tworząc kluskę. Powtarzaj czynność do wykończenia składników. Kluski gotuj  na parze i gotowe. Podawaj na obiad, a zachwycą każdego. Sprawdź

kluska.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Zawijam 4 składniki w ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. To kolacja na medal
Moja babcia wkładała koper do szuflady. Po latach poznałem zadziwiający powód
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy