Młodzi nie pamiętają o tych kluskach na parze. Z tym dodatkiem smakują najlepiej
Uwielbiasz obiady na słodko? Poznaj przepis na zapomniane kluski na parze. Ich nadzienie sprawia, że smakują doskonale. Podaj ten przysmak na obiad, a domownicy ci podziękują. Przygotowanie jest banalnie proste.
Smak z przed lat
Każdy z nas jest sentymentalny. Szczególnie jeżeli chodzi o kuchnię, lubimy przecież wracać do zapomnianych smaków z młodości. Właśnie dlatego przypominamy o kluskach na parze z owocowym nadzieniem.
Danie , choć zapomniane wciąż smakuje doskonale. Z przepisem umieszczonym w dalszej części przygotujesz je w łatwy sposób. Zaskocz domowników i na dzisiejszy obiad przygotuj właśnie te kluski. Będą błagali, abyś robiła je bardzo często.
Tylko kilka składników
Do przygotowania klusek nie potrzebuje wielu składników. Oprócz tych na kluski, potrzebne są także te na słodki farsz. Tutaj będzie składał się on z jagód. To dzięki nimi danie smakuje tak dobrze. O wszystkich produktach i ich proporcjach dowiesz się więcej, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Henia Foks , który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 60 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 600 g jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
Przepis na kluski na parze z jagodami
Do miski wsyp mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Drożdże rozpuść w mleku i wlej je do pozostałych składników. Dodaj roztopione, płynne masło. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć na jednolite ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkuj je na placek. Za pomocą szerokiej szklanki wytnij okręgi. Umyte i wysuszone jagody obsyp mąką ziemniaczaną. W każdym okręgu zrób zagłębienie i włóż do niego jagody. Następnie zlep krawędzie ciasta, tworząc kluskę. Powtarzaj czynność do wykończenia składników. Kluski gotuj na parze i gotowe. Podawaj na obiad, a zachwycą każdego. Sprawdź