Smakosze.pl Porady Moja babcia sypała go do jeżyn, a potem je mroziła. Dzięki temu miały intensywny kolor
Fot. Canva/Ajale

Moja babcia sypała go do jeżyn, a potem je mroziła. Dzięki temu miały intensywny kolor

29 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na jeżyny rozpoczęty. Smak tych słodkich owoców możesz zatrzymać na dłużej. Najlepszą metodą jest mrożenie, ale w przypadku jeżyn należy zastosować odpowiednią metodę. Wtedy zachowają nie tylko smak, ale i kolor. Wypróbuj ją, a już nigdy nie będziesz przechowywać ich inaczej.

Sezon na owoce

Lato to nie tylko czas beztroskich wakacji. O tej porze roku mamy wysyp sezonowych warzyw, a w szczególności owoców. A te jak wiadomo, smakują najlepiej właśnie wtedy. Wraz z początkiem sierpnia dostępne są również świeże jeżyny.

Możesz zrobić z nich dżem lub sok, ale równie dobrze możesz je zamrozić. W takich warunkach z całą pewnością przetrwają do zimy. W zamrażalniku owoc może stracić kolor i sam, ale na szczęście można temu zaradzić. Poznaj sposób, a już nigdy nie zamrozisz jeżyn w inny sposób.

zamrażalnik.jpg
Fot. Canva/serts
Zawijam szynkę, ser i zioła w ciasto francuskie. Ta kolacja to hit w moim domu

Jak mrozić jeżyny?

Jeżyny zachowają swój intensywny kolor oraz doskonały smak, jeżeli zamrozisz je z cukrem trzcinowym. Na dwa kilogramy owoców będziesz potrzebować 3 łyżki cukru.

Owoce zasyp cukrem i przełóż do szczelnie zamykanych woreczków lub pojemników. W takiej postaci owoce mogą być przechowywane od 9 do 12 miesięcy .

Pamiętaj o tych zasadach

Oprócz mrożenia jagód w cukrze należy poznać także inne zasady. Przede wszystkim owoce powinny być dojrzałe i jędrne. Przed mrożeniem nie myj ich w ciepłej wodzie tylko w zimnej.

Zawsze mroź owoce w szczelnych pojemnikach lub w foliowych woreczkach, z których możesz pozbyć się powietrza. Stosując wszystkie te zasady, będziesz mieć pewność, że owoce zachowują swój smak, a po rozmrożeniu będą tak samo doskonałe, jak przed. Sprawdź

mrożone jeżyny.jpg
Fot. Canva/Anna Evlampeva
Ogórki kiszone pleśnieją? Wszystko przez ten błąd, jest niewybaczalny
Ścieram cukinię i wbijam jajka. To mój ulubiony letni obiad
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy