Ścieram cukinię i wbijam jajka. To mój ulubiony letni obiad
Letni obiad może być lekki i sycący. Wystarczy, że poznasz przepis na placki z cukinii. Przygotujesz z niego smaczny posiłek dla całek rodziny, która od razu polubi ten smak. Sposób jest łatwy i zajmuje dosłownie chwilę, więc nie zwlekaj, pędź po potrzebne składniki i bierz się za gotowanie.
Pomysł na obiad z cukinii
Cukinia jest jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw. Można przygotować z niego nie tylko smaczne dania na obiad, czy sałatki, ale też ciasta. Najlepiej jednak smakuje w postaci placków. Choć nieco przypominają te ziemniaczane, są o wiele bardziej soczyste.
Sposób ich przygotowanie jest nieskomplikowany. W dodatku z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu zrobisz je bardzo szybko. Poznaj go oraz dowiedz się, jakie składniki oprócz cukinii są niezbędne i usmaż te jakże smaczne placki.
Kupił obiad za 1500 zł i pokazał paragon. Sprawą zajęła się skarbówka: „To niezgodne z prawem”Cukinia, jajka i kilka dodatków
Placki z cukinii mają także inną zaletę. Do ich przygotowania nie potrzebujesz wielu drogich artykułów spożywczych. Najważniejsza jest cukinia, na którą akurat trwa sezon, więc nie kosztuje wiele. Zadbaj o to, aby była dojrzała i świeża. Oprócz niej potrzebne są jajka oraz ser. Reszta niezbędnych składników jest na tyle powszechna, że możesz mieć je w swojej kuchni. Przed wyruszeniem na zakupy, sprawdź listę umieszczoną poniżej, a będziesz mieć pewność, że nie pominiesz żadnego składnika. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 4 cukinie
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 100 g żółtego sera w kostce
- 20 ml oleju
- 10 g masła
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Przepis na placki z cukinii
Cukinie dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij ją z nadmiaru wody i przełóż na patelnię. Wlej olej i na średnim ogniu podsmaż warzywo. Kiedy zmięknie, przełóż do miski. Wbij jajka i wsyp mąkę, pieprz, sól. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Możesz z niej zrobić kilka małych placków lub jeden duży. Dla mnie zdecydowanie lepiej smakuje w tej drugiej wersji. Aby go zrobić, na patelni rozpuść masło. Wyłóż masę z cukinii i ubij ją łyżką, aby powstał gładki i zbity placek. Następnie przykryj patelnię i smaż go na małym ogniu przez 15 minut.
Po tym czasie na wierch placka wsyp starty na tarce ser. Ponownie przykryj patelnię i smaż całość przez 5 minut. Wierzch przypraw mieloną słodką papryką. Placek krój na kawałki i podawaj na obiad. Sprawdź przepis na danie z parówek oraz dowiedz się, jak zrobić idealny dżem do naleśników.