Smakosze.pl Porady Moja babcia wrzucała koper do szuflad. Gdy poznałam powód, zaczęłam robić to samo
canva/pixelshot, Michel VIARD

Moja babcia wrzucała koper do szuflad. Gdy poznałam powód, zaczęłam robić to samo

28 sierpnia 2023

Koper często wykorzystuje się do przygotowywania kiszonek. Moja babcia wrzucała go jednak również do szuflad kuchennych szafek. W końcu zapytałam ją o powód. Odpowiedź mnie zaskoczyła, ale zdobyta wiedza przydaje mi się do dziś.

Koper pomaga w walce z molami spożywczymi

Wcześniej aromatyczną rośliną interesowałam się głównie latem, kiedy planowałam przygotowanie moich ulubionych przetworów, czyli ogórków kiszonych. Pamiętam jednak jak znajome walczyły z molami.

Gdybym wtedy wiedziała, że moja babcia do ich wyeliminowania stosuje gałązki kopru, mogłyby uniknąć długiej walki z uciążliwymi owadami i strat żywności. Jak je wykorzystuje? Zdradzam w dalszej części artykułu.

Koper nie tylko do kiszenia.jpg
canva/bhofack2
Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał

Jak skutecznie odstraszyć mole?

Mole uwielbiają przebywać w suchych produktach. Chcąc zabezpieczyć nasze zapasy mąki i strączków, warto wrzucić całe baldachy kopru do miejsc, w których je przechowujemy. Ułożone na półce szafki czy w szufladzie, odstraszą robaki.

Moja babcia zawsze trzymała też bukiet z zioła zawieszony nieopodal kuchenki. Powiedziała mi jeszcze, że zamiast kopru można też wyłożyć suszone liście laurowe. Nie pamiętam, aby kiedykolwiek wyrzucała kuchenne zapasy.

Jak przechowywać suche produkty?

Zapasy kuchenne w moim domu zawsze zgromadzone były w jednym miejscu. Babcia przesypywała produkty do szczelnych pojemników, których mole nie były w stanie uszkodzić. Najczęściej wybierała słoiki po przetworach.

Na naszej stronie znajdziecie wskazówki, które pomogą wam przygotować szkło do umieszczenia w nich żywności . Sprawdźcie też jak skutecznie usunąć tłuszcz z kuchennych szafek .

Koper zabezpieczy mąkę.jpg
canva/commonthings

Źródło: newsy.gotujmy, medonet

Zapomnij o szronie i lodzie w lodówce. Wystarczy znać 1 sztuczkę. Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam
Mama zawsze dodaje do zupy ogórkowej ten składnik. Najpierw się śmiałam, teraz nie wyobrażam sobie gotować jej inaczej
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy