Moja mama ma najlepszy sposób na przetwory. Do ogórków dodaje uwielbiany składnik, cała rodzina za nim przepada
Moja mama ma wyjątkowy sposób na ogórki kiszone. Ten patent dostała od swojej siostry. Dzięki jednemu prostemu dodatkowi otrzymuje za jednym zamachem 2 wyśmienite przetwory. Zajadamy się nimi aż do zimy.
Ogórki kiszone z dodatkiem tego warzywa to prawdziwy hit
Każdy z nas wie, jak się przyrządza ogórki kiszone. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, jak prosto dołączyć do nich dodatkowy składnik. Moja mama do ogórków kiszonych dokłada jeszcze cukinię, przez co zyskuje przetwory 2 w 1. Przepadają za nimi wszyscy w rodzinie.
Choć trudno w to uwierzyć, ogórki kiszone mogą być jeszcze smaczniejsze. Wystarczy dodać do nich uwielbiane sezonowe warzywo. Nie dość, że zyskujemy nowy chrupiący smakołyk, to same ogórki także nabierają wyjątkowego wyrazu. Mama nie przyrządza ich już w żaden inny sposób.
Przepis na ogórki kiszone z cukinią
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 kg drobnej cukinii
- 1 l wody
- 1 łyżka soli kuchennej
- 6 ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- kilka liści chrzanu
- koper z baldachami
Jak przyrządzić najlepsze ogórki kiszone z dodatkiem cukinii?
Przygotuj warzywa na ogórki kiszone . Dokładnie je umyj i poodkrawaj z nich końcówki. Cukinie wyszoruj i pokrój na takie kawałki, aby wielkością były zbliżone do ogórków . Dzięki temu oba składniki będą się kisić równomiernie .
W czystych i wyparzonych słoikach porozkładaj połowę dodatków do ogórków kiszonyc h. Na nich rozkładaj pionowo przygotowane warzywa . Wierzch przykryj pozostałą częścią dodatków .
W garnku przygotuj zalewę do ogórków kiszonych z cukinią . Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i mieszaj aż do rozpuszczenia. Tą miksturą zalej słoiki z ogórkami . Powierzchnia płynu powinna sięgać ok. 1,5-2 cm poniżej zakrętki, a równocześnie dokładnie zakrywać wszystkie składniki .
Słoiki z ogórkami kiszonymi z cukinią starannie zakręć . Przetwory odstaw do ostudzenia. Kiedy będą już chłodne, przełóż je z suche i zacienione miejsce. Zawartość słoików będzie idealna do jedzenia po ok. 2 tygodniach . Te zimowe ogórki do zupy robią prawdziwą furorę . Ania Bardowska z przetworów najbardziej lubi marynowaną cukinię .