Marynowana cukinia od Ani Bardowskiej bije na głowę nawet kiszone ogórki. Ten przepis to hit
Lato to czas beztroski, ale też pysznych smaków. Między innymi możemy cieszyć się smakiem cukinii. Warto przygotować przetwory z tego warzywa. Ania Bardowska z programu Rolnik szuka żony- poleca przepis na marynowaną cukinię. Jej receptura to prawdziwy hit.
Cukinia- jedz ją na zdrowie
Cukinię cenimy za jej smakiem i szerokie zastosowanie w kuchni. Można z niej robić placki, dodawać od kotletów mielonych, sałatek, czy nawet grillować. To warzywo jest pełne witamin i mikroelementów. Jedzenie cukinii dostarcza nam witamin: A, C, K i B oraz magnezu, potasu i żelaza.
Warto jeść cukinię, bo dobroczynnie działa na pracę naszego układu trawiennego. Ania Bardowska poleca przepis na cukinię marynowaną. Dodaje do niej przyprawę, która gwarantuje orientalny smak. Warto wypróbować ten przepis. Cukinia wychodzi pyszna i aromatyczna.
Nie robię już kanapek na śniadanie. Ta szybka propozycja z zaledwie 3 składników bije je na głowęJak przygotować cukinię marynowaną od Ani Bardowskiej?
Składniki:
- cukinia
- 1 ½ szklanki octu
- 1 ¾ szklanki wody
- szklanka cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki curry
- liść laurowy
- trzy ziarna ziela angielskiego
- kilka plasterków cebuli
- 4 ziarnka pieprzu
Cukinię umyj i pokrój. Możesz obrać ją ze skórki i włóż do wyparzonych słoików. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj wodę z octem, solą i curry. Zalewą zalej słoiki z warzywami.
Na wierzchu poukładaj krążki cebuli. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Słoik powinny być do połowy w wodzie. Ustaw je w garnku na bawełnianej ściereczce. Danie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowuj w lodówce.
Cukinia marynowana- szybko znika ze słoika
Przepis od Ani Bardowskiej jest prosty w wykonaniu. Dzięki niemu możemy cieszyć się smakiem cukinii o orientalnym i wyrazistym smaku. To doskonała przekąska, którą możesz podać do obiadu, jeść samodzielnie, czy dodać do kanapek.
Taka cukinia pasuje też do różnych sałatek. Będzie smakowała w długie jesienne i zimowe wieczory. Jest tak smaczna, że błyskawicznie znika ze słoików. Warto jej więcej przygotować. Pisaliśmy o pasztecie z cukinii. Podawaliśmy też przepis na cukinię w zalewie musztardowej.
Źródło: haps.pl