Smakosze.pl Przepisy Moja mama piecze wyśmienite ciasto z owocami. Sekretem jest nietypowa kruszonka
Fot. Shutter/ViDcan, Canva/Michał Barański

Moja mama piecze wyśmienite ciasto z owocami. Sekretem jest nietypowa kruszonka

13 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na letni deser koniecznie przygotuj ciasto z owocami i kruszonką. Sezonowe owoce nigdy nie smakowały lepiej. Połączenia ciasta, owoców i kruszonki zachwyci całą rodzinę. Przepis mojej mamy jest prosty i dzięki niemu ciasto wychodzi za każdym razem. Zdążysz zrobić je nawet dzisiaj.

Ciasto z owocami i kruszonką doskonałe na lato

Lato to czas sezonowych owoców, a co za tym też idzie letnich deserów . Większość sięga wtedy po lody, zapominając o ciastach. To wielki błąd, ponieważ lekkie i owocowe ciasta również mogą dostarczyć potrzebnego orzeźwienia.

Szczególnie jeżeli podasz je z tą niezwykła i niespotykaną wcześniej kruszonką. Dokładną instrukcję jak przygotować ciasto z owocami i kruszonką, poznasz w dalszej części artykułu. Moja mama robi te deser od lat. Za każdym razem wychodzi wyśmienicie.

agrest.jpg
Fot. Canva/Ola Maczugowska
Pokrój cukinię na plastry i zawiń w folię. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Strzelczyk wziął kawał schabu i pokroił na plastry. Przy tym kotlety mogą się schować

Kruszonka to podstawa

Ciasto z owocami zachwyca smakiem dzięki kruszonce. Wszystko dlatego, że nie jest to zwykła kruszonka, którą znasz i pewnie robisz od dawna. Ta składa się orzechów laskowych, włoskich i wiórków kokosowych.

Dzięki temu smakuje po prostu fantastycznie. Oprócz tych składników potrzebne będą także inne składniki na ciasto. Poznasz je wszystkie, kiedy spojrzysz na poniższą listę. Przygotuj potrzebne składniki, a później zrób z nich ten fanatyczny deser.

Składniki:

  • 100 g + 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • ⅓ szklanki mąki pszennej
  • ⅓ szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
  • ⅓ szklanki wiórków kokosowych
  • ⅓ szklanki orzechów włoskich
  • 500 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g agrestu
  • 100 g czerwonej porzeczki

Przepis na ciasto z owocami i kruszonką

Przygotowanie deseru zaczniemy od wyrobienia ciasta. Do miski wsyp mąkę i wbij jedno jajko, a z dwóch pozostałych dodaj tylko same żółtka. Następnie dodaj śmietanę, 200 gramów masła oraz wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Składniki zagnieć w jednolite i gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 2 godziny.

W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do miski włóż 100 gramów miękkiego masła. Wsyp posiekane orzechy laskowe i włoskie. Dodaj cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Składniki zagnieć. Kiedy się połączą, uformuj z nich kulę, a następnie umieść ją w lodówce.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyciągnij z lodówki i ⅔ z niego rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż go na spód blachy. Na cieście ułóż dokładnie umyte i osuszone owoce. Pozostałe ciasto podziel na mniejsze części i uformuj z nich cienkie paski. Ułóż je na owocach, tworząc kratownicę.

Z lodówki wyciągnij kruszonkę i krusząc ją, rozsyp po wierzchu ciasta. Następnie włóż je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz je przez 50 minut. Ciasto po przestudzeniu krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź, jak poprawnie przechowywać miód oraz dowiedz się, dlaczego do szpitala weszła policja .

zagniatanie ciasta.jpg
Fot. Canva/NatashaBreen
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy