Moja mama piecze wyśmienite ciasto z owocami. Sekretem jest nietypowa kruszonka
Na letni deser koniecznie przygotuj ciasto z owocami i kruszonką. Sezonowe owoce nigdy nie smakowały lepiej. Połączenia ciasta, owoców i kruszonki zachwyci całą rodzinę. Przepis mojej mamy jest prosty i dzięki niemu ciasto wychodzi za każdym razem. Zdążysz zrobić je nawet dzisiaj.
Ciasto z owocami i kruszonką doskonałe na lato
Lato to czas sezonowych owoców, a co za tym też idzie letnich deserów . Większość sięga wtedy po lody, zapominając o ciastach. To wielki błąd, ponieważ lekkie i owocowe ciasta również mogą dostarczyć potrzebnego orzeźwienia.
Szczególnie jeżeli podasz je z tą niezwykła i niespotykaną wcześniej kruszonką. Dokładną instrukcję jak przygotować ciasto z owocami i kruszonką, poznasz w dalszej części artykułu. Moja mama robi te deser od lat. Za każdym razem wychodzi wyśmienicie.
Kruszonka to podstawa
Ciasto z owocami zachwyca smakiem dzięki kruszonce. Wszystko dlatego, że nie jest to zwykła kruszonka, którą znasz i pewnie robisz od dawna. Ta składa się orzechów laskowych, włoskich i wiórków kokosowych.
Dzięki temu smakuje po prostu fantastycznie. Oprócz tych składników potrzebne będą także inne składniki na ciasto. Poznasz je wszystkie, kiedy spojrzysz na poniższą listę. Przygotuj potrzebne składniki, a później zrób z nich ten fanatyczny deser.
Składniki:
- 100 g + 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- ⅓ szklanki mąki pszennej
- ⅓ szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
- ⅓ szklanki wiórków kokosowych
- ⅓ szklanki orzechów włoskich
- 500 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g agrestu
- 100 g czerwonej porzeczki
Przepis na ciasto z owocami i kruszonką
Przygotowanie deseru zaczniemy od wyrobienia ciasta. Do miski wsyp mąkę i wbij jedno jajko, a z dwóch pozostałych dodaj tylko same żółtka. Następnie dodaj śmietanę, 200 gramów masła oraz wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Składniki zagnieć w jednolite i gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do miski włóż 100 gramów miękkiego masła. Wsyp posiekane orzechy laskowe i włoskie. Dodaj cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Składniki zagnieć. Kiedy się połączą, uformuj z nich kulę, a następnie umieść ją w lodówce.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyciągnij z lodówki i ⅔ z niego rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż go na spód blachy. Na cieście ułóż dokładnie umyte i osuszone owoce. Pozostałe ciasto podziel na mniejsze części i uformuj z nich cienkie paski. Ułóż je na owocach, tworząc kratownicę.
Z lodówki wyciągnij kruszonkę i krusząc ją, rozsyp po wierzchu ciasta. Następnie włóż je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz je przez 50 minut. Ciasto po przestudzeniu krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź, jak poprawnie przechowywać miód oraz dowiedz się, dlaczego do szpitala weszła policja .