Smakosze.pl Przepisy Moja rodzina domaga się tego ciasta dosłownie co kilka dni. Na szczęście zrobienie go zajmuje kilkanaście minut
YouTube/@Kulinarne przygody

Moja rodzina domaga się tego ciasta dosłownie co kilka dni. Na szczęście zrobienie go zajmuje kilkanaście minut

16 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Najlepszy desery to takie, które robi się w łatwy i błyskawiczny sposób. Dlatego zrób to ciasto bez pieczenia z tego przepisu. Nie zawiedziesz się, bo smakuje wyśmienicie. Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto.

Najlepszy i najszybszy deser

Większość smakoszy uwielbia desery, ale już nie każdy podejmie się ich przygotowania. A to wcale nie musi być trudne i trwać wiecznie. Wystarczy, że skorzystasz z tego przepisu.

Dzięki niemu zrobisz pyszne ciasto bez pieczenia. Jest to niezwykle łatwy i szybki. Wystarczy, że masz mikser, lodówkę i formę do pieczenia. Piekarnik w tym przepisie jest zupełnie zbędny.

herbatniki.jpg
Canva/@crystalbullet
Ta sałatka tak mi smakuje, że podam ją na Wielkanoc. Moja rodzina woli ją nawet od klasycznej jarzynowej

Co będzie ci potrzebne?

Przygotowanie ciasta bez pieczenia wymaga zaledwie kilku składników. Wystarczy, że połączysz je w smakowitą całość i dasz im trochę czasu w lodówce. Sprawdź sama, czego potrzebujesz i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Kulinarne przygody, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów savoiardi
  • 1 opakowanie herbatników
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 36%
  • 20 g cukru pudru
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 20 ml mleka
  • 1 opakowanie żelatyny

Przepis na ciasto bez pieczenia

Do miski wsyp cukier puder. Dodaj serek mascarpone i wlej śmietankę. Całość wbij na gęstą masę za pomocą miksera . Wsyp żelatynę i wymieszaj.

Na spodzie blachy ułóż ciasno herbatniki. Na nich równomiernie rozłóż połową gęstego kremu . Ponownie ułóż warstwę z herbatników. Tym razem przykryj je kajmakową masą.

Przykryj ją herbatnikami, a na nich ułóż warstwę kremu . Na wierzch ciasta ułóż zamoczone w mleku biszkopty savoiardi. Czekoladę rozpuść, a następnie polej nią po wierchu ciasta.

Ciasto umieść na kilka godzin do lodówki i gotowe . Krój na kawałki i częstuj gości. Sprawdź, co nowego przygotowała Biedronka oraz zobacz jak przygotować klasyczny deser babci .

krem na cieście.jpg
YouTube/@Kulinarne przygody
Biedronka uruchamia nowy sklep internetowy. Szykują się udogodnienia i specjalne promocje dla klientów
Zamiast zwykłej kapusty czy sałaty postaw na to warzywo. Ma mnóstwo błonnika i żadnych kalorii, warto je znać
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy