Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia na deser podała ten przysmak z PRL. Jak mogłem zapomnieć o kremie sułtańskim? Jest pyszny i prosty
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.02.2024 14:27

Babcia na deser podała ten przysmak z PRL. Jak mogłem zapomnieć o kremie sułtańskim? Jest pyszny i prosty

krem sułtański
fot. youtube.com/@heniafoksprzepisymamypl

Wśród wielu niemal zapomnianych przysmaków naszego dzieciństwa jest także ten. Krem sułtański był niegdyś jedną z tych rzeczy, na które wyczekiwaliśmy, wychodząc z rodzicami do miasta. Łatwo go zrobić w domu, więc choć dziś nie ma go w kawiarniach, można przypomnieć sobie ten smak.

Krem z rodzynkami

W epoce Edwarda Gierka kawiarnie polskich miast przeżywały całkiem dobry okres. W ladach chłodniczych ówczesnych lokali rzędami stały desery, a jeden z nich cieszył się największą popularnością. Był to krem sułtański. Jego nazwa przywołuje myśl o egzotycznych krainach. Wzięła się zapewne od rodzynek sułtańskich – jednej z odmian tego suszonego owocu, popularnej w Turcji.

Kremówkami zajadały się tytułowe „Dziewczyny do wzięcia” w filmie Janusza Kondratiuka, ale tysiące ludzi również pamiętają smak niemal musującej w ustach bitej śmietany i rozkosz odkrywania w niej jędrnych, słodko-kwaśnych rodzynek. Ten przepis przywoła to wspomnienie.

bita śmietana
fot. Canva
Ta zupa z warzyw to absolutny hit. Sekretem smaku jest 1 dodatek

Przygotowujemy krem sułtański

Aby dobrze przywołać smak kremu sułtańskiego, powinniśmy użyć rodzynek zalanych rumem. Henia Foks, z której kanału zaczerpnęliśmy ilustracje, zwraca uwagę na możliwy bezalkoholowy zamiennik. Mówi, by w wersji dla dzieci zalać rodzynki wodą z sokiem z cytryny. Używa ona również do dekoracji pokruszonej bezy. My proponujemy nadać deserowi szczególny kawiarniany sznyt poprzez zwieńczenie go wisienkami koktajlowymi.

Składniki:

  • ½ l śmietany 30%
  • 60 g rodzynek
  • 80 ml rumu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • Wisienki koktajlowe do dekoracji

Krem sułtański z rodzynkami

Rodzynki przelewamy gorącą wodą i zalewamy rumem, a następnie odstawiamy na noc do lodówki. Śmietanę wylewamy do dużej miski i ubijamy z cukrem na sztywno. Z miski śmietany odkładamy ok. ⅓ do drugiej miski. Mniejszą porcję mieszamy z gorzkim kakao.

Białą bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego. Na dno wysokich szklanek wrzucamy trochę namoczonych rodzynek i przykrywamy śmietaną, nakładając jej do ok. 2/5 wysokości. Na wierzch tej warstwy układamy znów łyżeczkę rodzynek i przykrywamy kolejną warstwą – tym razem kakaowego kremu. Na wierzch możemy nasypać jeszcze odrobinę rodzynek, po czym wykańczamy deser „cebulką” białej bitej śmietany. Na czubku tego kleksa układamy wisienkę koktajlową. Prostota tego deseru ustępuje jedynie jego smakowi. 

Wypróbuj też słodkie przepisy na ciasto ptasie mleczko i wafelki snickers.

nakładanie kremu
fot. youtube.com/@heniafoksprzepisymamypl