Smakosze.pl Porady Moja znajoma robi faworki tylko z tej mąki. Są tak dobre, że podaję je nawet w Wielkanoc
Fot. Shutterstock/wjarek

Moja znajoma robi faworki tylko z tej mąki. Są tak dobre, że podaję je nawet w Wielkanoc

30 marca 2025
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Na Wielkanoc mało kto myśli o faworkach. Ja jednak znam przepis, który mogę robić na okrągło. Dlatego w tym roku w święta podam pyszny chruścik. Zrobię je jednak tak, jak nauczyła mnie uzdolniona kulinarnie koleżanka.

Faworki to klasyczny przysmak a Tłusty Czwartek

Przepis na faworki nie należy do skomplikowanych. Składa się głównie z maki, jajek i kilku dodatków. To jednak wybór mąki jest kluczowy, jeśli chodzi o idealnie delikatną strukturę. Koleżanka zdradziła mi, której dokładnie używa do usmażenia swojego chruściku.

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąki, której można użyć przy smażeniu faworków. Ja już wiem, że najlepiej sprawdza się ta typu 00. Choć używana jest zazwyczaj do wyrabiana ciasta na pizzę, także do słodkości będzie doskonała. Taka mąka jest bardzo drobno zmielona, przez co faworki wychodzą z niej bardzo kruche i delikatne.

mąka na faworki.jpg
Canva / Felicity Tai z Pexels
Nie żyje uczestnik Kuchennych Rewolucji. Rodzina poinformowała, co stanie się z lokalem

Najlepsze faworki na Wielkanoc

Mąki typu 00 zazwyczaj używa się do faworków we Włoszech . Zgadza się, ten przysmak to nie tylko polska specjalność . Oprócz typu mąki, ważny jest także dodatek alkoholu. U nas używa się spirytusu, w Italii dolewa się zaś odrobinę białego wina .

Aby przygotować włoskie faworki, odmierz 300 g mąki i przesiej ją na blat . W uzyskanym kopczyku zrób zagłębienie i wbij do niego 2 jajka w temperaturze pokojowej . Dodaj 40 g cukru i wszystko razem wymieszaj.

Dalsza część tekstu poniżej filmu.

Do składników na faworki dołóż łyżeczkę ekstraktu z wanilii . Dorzuć skórkę otartą z 1 cytryny i wszystko razem wymieszaj. W trakcie łączenia składników dolej 30 ml białego wina . Na koniec jeszcze tylko 30 g masła, szczypta soli i ciasto na faworki niemal gotowe .

Najlepszy sposób na kruche faworki na Tłusty Czwartek

Wszystkie składniki na ciasto do faworków wyrób na jednolitą gładką masę . Uformuj ją w kulę, zawiń w folię i odłóż w ciepłe miejsce na 60 minut. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 3 części , 2 zawiń ponownie w folię, a 1 rozwałkuj na cienki podłużny placek.

Płat ciasta złóż brzegami do środka, ponownie rozwałkuj , a całą procedurę powtórz kilka razy. Na koniec wałkuj tak, aby uzyskać cieniutkie ciasto o grubości 2-3 mm.

Z ciasta powycinaj romby i na środku każdego z nich zrób nacięcie . Zawiń przez dziurkę, uzyskując charakterystyczny kształt faworków . Pozostałe części ciasta przygotuj w ten sam sposób, a uzyskane faworki smaż na głębokim olej po kilka minut z każdej strony. Podawaj udekorowane cukrem pudrem .

Cena faworków u Gessler przyprawia o zawrót głowy . Zamiast kotletów przyrządził to danie, przeszło najśmielsze oczekiwania .

wycinanie faworków.jpg
Canva / Antonio Gravate

Czy w Wielką Sobotę obowiązuje post? Kościół mówi jasno. Wiele osób nie ma pojęcia
Tak dobrych schabowych jeszcze nie jadłem. Musisz spróbować, to niebo w gębie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy