Gessler sprzedaje faworki w kosmicznej cenie. Można złapać się za głowę
Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej kuchni. Kiedy gotuje, zawsze podkreśla, jak ważne są wysokiej jakości produkty i czas poświęcony na gotowanie. Może to przez te czynniki cena faworków w jej restauracji jest tak wysoka?
Faworki u Gessler
Tłusty czwartek to dzień, dla którego żyją w Polsce cukiernicy. Na co dzień nieco z boku od głównych szlaków przemierzanych przez polskich konsumentów, w ten jeden dzień w roku są w centrum uwagi. Eklery i napoleonki ustępują zaś miejsca na półkach dwóm niezwykłym produktom: pączkom i faworkom.
Nic więc dziwnego, że w okolicach tłustego czwartku ruszają w Polskę również zastępy dziennikarzy notować, sprawdzać i porównywać ceny złocistych przysmaków. Tworzą zestawienia notowań i tablice statystyczne miar i wag, by wskazać, kto daje nam hit, a kto wciska kit karnawałowych przekąsek.
Co zrobić z ziemniaków? Usmażyłem je w takiej formie. Oryginalne, ale dobrePo ile pączki u Gessler
Było więc kwestią czasu, i to niezbyt długiego, zanim do Magdy Gessler zapukali m.in. dziennikarze „Super Expressu”. Znamy już tegoroczną cenę faworków serwowanych u restauratorki. Jak twierdzi „SE”, jest to cena najwyższa w Polsce.
Gessler sprzedaje przysmaki w swojej cukierni Słodki Słony. Wiemy już od jakiegoś czasu, ile kosztują u Gessler Pączki. Drożały one systematycznie i w tym roku kosztują już 22 złote za sztukę. Cena faworków robi podobne wrażenie.
Faworki u Magdy Gessler
Okazuje się, że faworki w Słodkim Słonym kosztują w 2024 roku 200 zł za kilogram. Inflacja w ubiegłym roku sprawiła, że składniki wszystkich potraw mocno podrożały. Tymczasem Polacy coraz bardziej muszą się liczyć z każdą wydawaną złotówką. Czy faworki staną się przekąską elitarną?
Cena 200 zł za kilogram z pewnością robi wrażenie. Warto jednak pamiętać, że chrust to jeden z najdelikatniejszych i najlżejszych deserów. Kilogram faworków to naprawdę dużo i trzeba chyba podjechać samochodem, żeby zabrać się z takim zakupem. Typowa porcja faworków to ok. 200 g. Nawet cena za zwykłe piekarniane wyroby w przeliczeniu na tysiąc gram to ok. 120 złotych.
Pozostaje więc pytanie, czy faworki od Magdy Gessler warte są swojej ceny. Na nie niestety odpowiedzą jednak tylko szczęściarze, którzy odstoją swoje w kolejce i sięgną głębiej do portfela.
Poznaj też ceny pączków u Magdy Gessler z ostatnich lat i poznaj opinię influencerki o tym produkcie.