Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak dobrych schabowych jeszcze nie jadłem. Musisz spróbować, to niebo w gębie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.03.2025 12:39

Tak dobrych schabowych jeszcze nie jadłem. Musisz spróbować, to niebo w gębie

smażenie schabowych
Fot. Shutterstock/New Africa

Czy kotlety schabowe, ten nieśmiertelny szlagier współczesnej polskiej kuchni, mogą mieć sezonowe oblicze? Jak najbardziej! Warto pamiętać o dodatkach, które latem i jesienią pojawiają się na stoiskach warzywnych.

Zapiekane kotlety schabowe

Rozbić, opanierować i usmażyć na patelni. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego w przygotowaniu niż kotlety schabowe. W podstawowej wersji to oczywiście prawda. Mimo to wciąż znajdujemy dodatki i formy, dzięki którym te tradycyjne kotlety możemy przygotowywać na różne sposoby.

Tak jest też z tym przepisem na schabowe z piekarnika. Są to smażone kotlety, które następnie zapiekamy z sezonowym przysmakiem: kurkami. Grzyby te mają swoich oddanych miłośników, którzy oszaleją na punkcie tego przepisu.

kurki

Weź liście laurowe i połóż przy oknie. Powszechny problem zniknie raz na zawsze

Kotlety schabowe z kurkami

Sezon na kurki trwa w Polsce od czerwca nawet do końca października. Warto z niego korzystać i wprowadzać do naszej diety te złociste grzyby. Ich delikatny – w porównaniu do choćby prawdziwków – grzybowy posmak i wyrazista struktura świetnie sprawdzają się w zestawieniu ze smażonym mięsem.

Dalsza część tekstu pod filmem. 

Składniki

  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • 300 g kurek
  • 3 łyżki masła
  • 100 g startej mozzarelli
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz
  • 1 jajko, bułka tarta i mąka do panierowania
  • Masło klarowane do smażenia

Zapieczone kotlety schabowe

Kotlety schabowe rozbijamy pod folią. Najlepiej namoczyć je w mleku przez 15 minut, a następnie dokładnie obetrzeć. Krok ten można pominąć. Kotlety oprószamy solą i pieprzem.

Mięso panierujemy: obtaczamy w mące, namaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron do złocistego koloru na rozgrzanym maśle klarowanym.

Kotlety zdejmujemy z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kurki płuczemy i smażymy na złoto na maśle klarowanym połączonym ze zwykłym. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem.

Usmażone kurki wykładamy na kotlety, a całość posypujemy startym serem. Dopiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.

Wypróbuj też przepisy na śniadaniową pastę warzywną i potrawkę wołową rendang.

schabowy z serem