Tak dobrych schabowych jeszcze nie jadłem. Musisz spróbować, to niebo w gębie

Czy kotlety schabowe, ten nieśmiertelny szlagier współczesnej polskiej kuchni, mogą mieć sezonowe oblicze? Jak najbardziej! Warto pamiętać o dodatkach, które latem i jesienią pojawiają się na stoiskach warzywnych.
Zapiekane kotlety schabowe
Rozbić, opanierować i usmażyć na patelni. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego w przygotowaniu niż kotlety schabowe. W podstawowej wersji to oczywiście prawda. Mimo to wciąż znajdujemy dodatki i formy, dzięki którym te tradycyjne kotlety możemy przygotowywać na różne sposoby.
Tak jest też z tym przepisem na schabowe z piekarnika. Są to smażone kotlety, które następnie zapiekamy z sezonowym przysmakiem: kurkami. Grzyby te mają swoich oddanych miłośników, którzy oszaleją na punkcie tego przepisu.
Kotlety schabowe z kurkami
Sezon na kurki trwa w Polsce od czerwca nawet do końca października. Warto z niego korzystać i wprowadzać do naszej diety te złociste grzyby. Ich delikatny – w porównaniu do choćby prawdziwków – grzybowy posmak i wyrazista struktura świetnie sprawdzają się w zestawieniu ze smażonym mięsem.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 plastry schabu wieprzowego
- 300 g kurek
- 3 łyżki masła
- 100 g startej mozzarelli
- 1 mały pęczek szczypiorku
- Sól, pieprz
- 1 jajko, bułka tarta i mąka do panierowania
- Masło klarowane do smażenia
Zapieczone kotlety schabowe
Kotlety schabowe rozbijamy pod folią. Najlepiej namoczyć je w mleku przez 15 minut, a następnie dokładnie obetrzeć. Krok ten można pominąć. Kotlety oprószamy solą i pieprzem.
Mięso panierujemy: obtaczamy w mące, namaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron do złocistego koloru na rozgrzanym maśle klarowanym.
Kotlety zdejmujemy z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kurki płuczemy i smażymy na złoto na maśle klarowanym połączonym ze zwykłym. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem.
Usmażone kurki wykładamy na kotlety, a całość posypujemy startym serem. Dopiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.
Wypróbuj też przepisy na śniadaniową pastę warzywną i potrawkę wołową rendang.





































