Smakosze.pl Przepisy Monika Mrozowska zdradziła jak przyrządza kalafiora. Jej patent na obiad jest nie lada gratką
canva/HandmadePictures, TRICOLORS/East News

Monika Mrozowska zdradziła jak przyrządza kalafiora. Jej patent na obiad jest nie lada gratką

23 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Monika Mrozowska przygotuje kalafiora inaczej niż wszyscy. Kalafior w orientalnej wersji z aromatycznymi przyprawami, sosem sojowym i mlekiem kokosowym jest pomysłem na smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny. Kalafior podany z ryżem jaśminowym nie ma sobie równych.

Kalafior jest uniwersalnym warzywem, którego każdy z nas przygotowuje nieco inaczej. Niektórzy gotują różyczki i podają je z bułką tartą. Inni smażą z przyprawami lub pieką w całości. Monika Mrozowska również ma swój patent na smaczne warzywo w nieco innej wersji. Zaprezentowała go na swoim Instagramie.

Znana aktorka kalafior przygotowuje w orientalnej wersji. Na początku smaży warzywo z przyprawą curry, imbirem, sosem sojowym, następnie gotuje w mleku kokosowym. Danie podaje z podsmażonym i ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym i świeżymi ziołami.

Do posypania potrawy wykorzystaj świeży szczypiorek lub posiekaną natkę pietruszki. Zioła są świetnym dodatkiem do orientalnych dań, ponieważ wzmacniają ich aromat. Kalafior jest bardzo aromatyczny i doskonale doprawiony. Jest lekki, syci i rozgrzewa w chłodne, jesienne dni.

Patent Moniki Mrozowskiej na kalafiora z ryżem jaśminowym

Składniki:

  • pół kalafiora

  • ząbek czosnku

  • pomidor

  • 150 ml mleka kokosowego

  • łyżka sou sojowego

  • oliwa z oliwek

Przyprawy:

  • curry

  • mielony imbir

  • ostra papryka mielona

  • sól, pieprz

  • płaska łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • łyżka masła

  • woreczek ryżu jaśminowego

  • 1,5 szklanki zimnej wody

  • szczypiorek lub natka pietruszki

Aromatyczny kalafior gotowany na mleku kokosowym. Przepis krok po kroku

Kalafior pokrój w kostkę. Na oliwie przyrumień posiekany czosnek, dodaj kalafiora, curry, paprykę, imbir, sos sojowy i cukier, smaż 2-3 minuty. Na patelnię wlej mleko kokosowe, zblendowanego pomidora i całość duś około 10 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na maśle przesmaż ryż jaśminowy. Gdy się zarumieni, wlej 1,5 szklanki wody i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Ryż oprósz posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i podaj z ugotowanym kalafiorem, smacznego.

Z kalafiora przygotujesz również wyśmienite kotlety , są lepsze od mielonych. Szukasz pomysłu na zupę? Ugotuj zupę z kalafiora z jesiennym dodatkiem, nie ma lepszej.

kalafior
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram / @monikakingamrozowska

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy