Monika Mrozowska zdradziła jak przyrządza kalafiora. Jej patent na obiad jest nie lada gratką
Monika Mrozowska przygotuje kalafiora inaczej niż wszyscy. Kalafior w orientalnej wersji z aromatycznymi przyprawami, sosem sojowym i mlekiem kokosowym jest pomysłem na smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny. Kalafior podany z ryżem jaśminowym nie ma sobie równych.
Kalafior jest uniwersalnym warzywem, którego każdy z nas przygotowuje nieco inaczej. Niektórzy gotują różyczki i podają je z bułką tartą. Inni smażą z przyprawami lub pieką w całości. Monika Mrozowska również ma swój patent na smaczne warzywo w nieco innej wersji. Zaprezentowała go na swoim Instagramie.
Znana aktorka kalafior przygotowuje w orientalnej wersji. Na początku smaży warzywo z przyprawą curry, imbirem, sosem sojowym, następnie gotuje w mleku kokosowym. Danie podaje z podsmażonym i ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym i świeżymi ziołami.
Do posypania potrawy wykorzystaj świeży szczypiorek lub posiekaną natkę pietruszki. Zioła są świetnym dodatkiem do orientalnych dań, ponieważ wzmacniają ich aromat. Kalafior jest bardzo aromatyczny i doskonale doprawiony. Jest lekki, syci i rozgrzewa w chłodne, jesienne dni.
Patent Moniki Mrozowskiej na kalafiora z ryżem jaśminowym
Składniki:
-
pół kalafiora
-
ząbek czosnku
-
pomidor
-
150 ml mleka kokosowego
-
łyżka sou sojowego
-
oliwa z oliwek
Przyprawy:
-
curry
-
mielony imbir
-
ostra papryka mielona
-
sól, pieprz
-
płaska łyżeczka cukru
Dodatkowo:
-
łyżka masła
-
woreczek ryżu jaśminowego
-
1,5 szklanki zimnej wody
-
szczypiorek lub natka pietruszki
Aromatyczny kalafior gotowany na mleku kokosowym. Przepis krok po kroku
Kalafior pokrój w kostkę. Na oliwie przyrumień posiekany czosnek, dodaj kalafiora, curry, paprykę, imbir, sos sojowy i cukier, smaż 2-3 minuty. Na patelnię wlej mleko kokosowe, zblendowanego pomidora i całość duś około 10 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na maśle przesmaż ryż jaśminowy. Gdy się zarumieni, wlej 1,5 szklanki wody i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Ryż oprósz posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i podaj z ugotowanym kalafiorem, smacznego.
Z kalafiora przygotujesz również wyśmienite kotlety , są lepsze od mielonych. Szukasz pomysłu na zupę? Ugotuj zupę z kalafiora z jesiennym dodatkiem, nie ma lepszej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy przepis na puszyste kotlety mielone. Sekret tkwi w 1 babcinej sztuczce
-
Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Instagram / @monikakingamrozowska