Smakosze.pl
Zupa z kalafiora nigdy nie była tak smaczna. Sekretem są pieczone warzywa i aromatyczne kurki

canva/minadezhda

Zupa z kalafiora nigdy nie była tak smaczna. Sekretem są pieczone warzywa i aromatyczne kurki

6 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa z kalafiora z pieczonych warzyw to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Zupa gotowana na bulionie z dodatkiem mleka kokosowego, podana z aromatycznymi kurkami i oliwą z oliwek to absolutny hit, koniecznie musisz jej spróbować.

Latem mamy dostęp do najsmaczniejszych warzyw i niektórych grzybów. Połączenie pieczonych warzyw sezonowych z kurkami, mlekiem kokosowym i przyprawami daje rewelacyjny rezultat w postaci najsmaczniejszej zupy z kalafiora.

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

CZYTAJ DALEJ

Zupa z kalafiora i pieczonych warzyw jest gęsta i pełna smaku. Doprawiam ją kminem rzymskim, suszonym tymiankiem i świeżą natką pietruszki. Zupa podana z podsmażonymi na oliwie kurkami wygląda bardzo apetycznie i elegancko, podaję ją więc na obiad, ale i spotkania w większym gronie, każdy prosi o przepis.

Zupę z kalafiora gotuję na bulionie warzywnym. Możesz również wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Bulion koniecznie musi być naturalny, nie korzystajmy z kostek rosołowych, są niezdrowe i psują smak.

Zupa z kalafiora z pieczonych warzyw i kurek. Lekka, prosta, pyszna.

Składniki:

  • kalafior

  • 3 korzenie pietruszki

  • kawałek selera

  • marchew

  • cebula

  • natka pietruszki

  • 150 g kurek

  • 750 ml bulionu warzywnego

  • 200 ml mleka kokosowego

  • pół łyżeczki kminu rzymskiego

  • suszony tymianek

  • sól, pieprz do smaku

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić najlepszą zupę z kalafiora z kurkami? Efekt zachwyci całą rodzinę

Kalafior podziel na różyczki, obierz i pokrój pietruszki, marchew, seler, cebulę. Wszystkie warzywa przełóż na blachę z papierem do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 40 minut.

Kurki umyj i sparz wrzącą wodą, następnie dokładnie je osusz i podsmaż je w całości na oliwie, zagotuj bulion. Pieczone warzywa włóż do garnka, zalej gorącym bulionem, gotuj kilka minut i zblenduj na gęsty krem, dolewając stopniowo mleko kokosowe.

Zupę z kalafiora dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i kminem rzymskim i przelej do miseczek. na górę połóż kilka podsmażonych wcześniej kurek, całość delikatnie skrop oliwą, oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj, smacznego.

Z kalafiora przygotujesz również wyśmienite steki z przyprawą curry. Warzywo zapiecz w całości w piekarniku- tu poznasz przepis Strzelczyka na pieczony kalafior, będzie idealnym dodatkiem do obiadu.

Kalafior

canva/katrinshine

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >