Bajecznie smaczne kotlety mielone z kalafiora. Prosty patent na sycący obiad
Kotlety mielone z kalafiora są pysznym pomysłem na lekki i sycący obiad na bazie warzyw. Proste w przygotowaniu danie syci na długo, a smakuje świetnie. Podajcie rodzinie, a z pewnością poproszą o dokładki.
Szukacie alternatywy dla mięsnych kotletów? Mielone z kalafiora idealnie się sprawdzą. Delikatne w smaku warzywo ugotujemy, doprawimy kilkoma przyprawami i zrumienimy na patelni, tworząc znakomity i pełen aromatu posiłek. Jest idealny na każdą okazję. Spróbujecie?
Przepis na wyborne kotlety mielone z kalafiora
Składniki:
1 większy kalafior
4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
2 jaja
2-3 ząbki czosnku
posiekamy koperek wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Jak zrobić pyszne kotlety mielone z kalafiora? Sycący obiad jest na wyciągnięcie ręki.
Kalafiora oczyszczamy z liści i dzielimy go na różyczki. Płuczemy je, a następnie wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 10 minut.
Warzywo dokładnie odcedzamy i rozdrabniamy praską do ziemniaków. Nie robimy tego zbyt drobno — inaczej masa stanie się kleista i trudna do uformowania. Kalafiora doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dodajemy bułkę tartą lub kaszę, jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Mieszamy składniki i wyrabiamy niezbyt duże spłaszczone, podłużne kotlety.
Mielone z kalafiora obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego.
Inne pomysły na podanie kalafiora znajdziecie na naszej stronie. Polecamy pyszne steki z tego warzywa, a także aromatyczną zupę z dodatkiem sera żółtego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje
Jak najłatwiej obrać i oczyścić dynię? Wyjaśniamy krok po kroku
Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju