Muffiny jajeczne z marchewką i serem pleśniowym. Proste śniadanie o wyjątkowym aromacie
Przygotowanie śniadania nie jest prostym zajęciem i jeśli masz z tym regularne kłopoty, spróbuj poniższej receptury na jajeczne muffiny. Połączenie marchewki, sera pleśniowego i jarmużu daje wartościowy i, co najważniejsze, pyszny efekt. Niżej krok po kroku wyjaśniamy jak sporządzić je bez większego wysiłku.
Muffiny jajeczne na śniadanie są idealnym rozwiązaniem, kiedy nie ma się za dużo czasu na gotowanie. Po połączeniu wszystkich składników i wstawieniu ich do pieca można zając się innymi sprawami, bowiem pieczenie nie wymaga od gotującego za dużo uwagi.
Głównym składnikiem, odpowiadającym za smak i zapach mufinn, jest ser pleśniowy. Jego intensywny aromat wspaniale komponuje się z jajkami. Najbardziej polecamy wykorzystać camembert lub gorgonzola, gdyż wyróżniają się najlepszym smakiem do tego dania.
Przepis na jajeczne muffiny śniadaniowe
Składniki:
-
4 jajka
-
40 g sera pleśniowego
-
1 szklanka siekanych liści jarmużu
-
2 marchewki
-
2 ząbki czosnku
-
pół łyżeczki kurkumy
-
sól
-
pieprz
-
szczypiorek
Zacznij od nastawienia piekarnika na 180 stopni Celsjusza i włączenia w nim funkcji termoobiegu. Umieść posiekane liście jarmużu w misce. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Do warzyw skrusz między palcami ser pleśniowy, dodaj zmiażdżony czosnek, wbij jajka, wsyp sól, świeżo mielony czarny pieprz oraz kurkumę. Wymieszaj całość dokładnie i rozlej masę do formy do muffinek.
Wstaw formę do piekarnika i piecz całość przez 15 minut. Podawaj natychmiast po upieczeniu. Warto dodać do nich sos jogurtowy, który podkreśli intensywny smak sera pleśniowego. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz przepis na bananowe placki z czekoladą. Ten tekst wyjawia, jak zrobić budyniowe naleśniki.
Źródło zdjęcia: canva/Azurita, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta? Koniec z suchym jak wiór filetem
-
Sycąca i treściwa biała kiełbasa zapiekana z serem w naleśnikach. Idealny obiad na Wielkanoc
-
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: kwestiasmaku