Lekkie niczym chmurka budyniowe naleśniki. Najlepszy, sprawdzony przepis
Naleśniki budyniowe będą pysznym pomysłem na deser. Przyrządzony z dodatkiem proszku o smaku waniliowym rarytas będzie tak lekki, jak nigdy wcześniej, Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Sposobów na pyszne naleśniki zdradzaliśmy wam już kilka. Wystarczy wspomnieć placuszki przyrządzane bez jajek czy recepturę sycące naleśniki z dodatkiem sera białego. Tym razem zdradzamy jak ten specjał przyrządzić z budyniem. Przyjemnie słodki i delikatny słodki klasyk zachwyci każdego.
Przepis na delikatne naleśniki budyniowe
Składniki:
2 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito wprost do dużej miski. Analogicznie postępujemy z proszkiem budyniowym, a następnie dodajemy pozostałe składniki na masę.
Wszystko starannie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Powinno ono spływać z łyżki, pozostawiając pod sobie jednorodną smugę. Na patelni rozgrzewamy olej.
Wylewamy porcję ciasta i smażymy ją na złoto z obu stron. Gotowy naleśnik przenosimy na talerz. Czynności powtarzamy do czasu, aż masa się wyczerpie.
Wskazówka: podajecie naleśniki ze słodkim serkiem i rodzynkami. Będą wyjątkowo smaczne. Jeżeli nabiał będzie bardzo gęsty, dodajcie do niego trochę płynnej śmietanki.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Napowietrzone racuszki z dodatkiem ubitego białka. Drobny dodatek nadaje lekkości
Surówka witaminowa z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy. Słoneczna porcja zdrowia
Jak uniknąć sklejania się pierogów podczas gotowania? Patent jest prostszy niż myślisz
Źródło: ilovebake