Smakosze.pl Przepisy Musisz chociaż raz w życiu spróbować kotletów po holendersku. O niebo lepsze od mielonych i schabowych
Canva / Денис Безобразов

Musisz chociaż raz w życiu spróbować kotletów po holendersku. O niebo lepsze od mielonych i schabowych

17 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kotlety po holendersku swoje korzenie mają...w Czechach! To właśnie nasi sąsiedzi wpadli na genialny pomysł łączenia mięsa z przyprawami i tartym żółtym serem. Kotlety mielone przygotowane z takiej mieszanki charakteryzują się rewelacyjnym smakiem i delikatną tekturą. Spróbuj raz, a będziesz wracać do tego przepisu regularnie.

Czeska kuchnia słynie z intensywnego doprawiania potraw. Nie inaczej jest w przypadku kotletów po holendersku. W spisie produktów nie może zabraknąć czosnku i suszonej papryki. Gorąco zachęcamy do kosztowania.

Przepis na wyjątkowe kotlety po holendersku

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • 2-3 szklanki tartego sera żółtego (ok. 200 g)

  • 1 jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Składniki na panierkę:

  • 2 jajka

  • mąka

  • bułka tarta

Jak przyrządzić doskonałe w smaku kotlety mielone?

Mięso na kotlety mielone przełóż do miski . Dodaj do niego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Na koniec dołóż ser starty na grubych oczkach tarki . Całość starannie wyrób i odstaw na kilkanaście do kilkudziesięciu minut do lodówki, aby mięso odpoczęło .

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formuj mięso w niewielkie kulki . Następnie każdą z nich delikatnie spłaszczaj, formując w ten sposób kotlety mielone . Panieruj je kolejno w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej .

Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz . Kotlety smaż na rumiany kolor z obu stron na niewielkiej mocy palnika. Przewracaj je na drugą stronę w momencie, kiedy zauważysz na brzegach kotletów topiący się ser . Kotlety po holendersku najlepiej podawać od razu po zdjęciu z patelni . Sprawdzonym sposobem na obiadową rutynę są pomysłowe kotlety drwala . Więcej szczegółów na temat chłodzenia mięsa na kotlety znajdziesz w tym artykule .

Canva / Svetlana_nsk
Canva / Svetlana_nsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy