Smakosze.pl Przepisy Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad
canva/PeteerS

Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad

5 kwietnia 2022

Kotlety schabowe muszą być soczyste. Najlepsze wyjdą wtedy, gdy dodatkowo ich panierka będzie chrupiąca i aromatyczna. Nasz nowy przepis wykorzystuje musztardę i śmietanę, by nadać mięsu pożądanych cech. Przekonajcie się jak delikatne, choć pełne charakteru i chrupiące schabowe jesteście w stanie uzyskać.

Po kotlety schabowe sięgamy na tyle często, że czasem warto urozmaicić ich smak. Tym razem proponujemy wam nietypową wersję panierki, w której jajka połączymy z musztardą i kwaśną śmietaną. Taka mikstura sprawi, że mięso będzie soczyste i wyraziste jednocześnie. Spróbujcie, a jeszcze do tej kompozycji wrócicie.

Przepis na musztardowe schabowe w śmietankowej panierce

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości

  • 6 łyżek musztardy

  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

  • 2 jaja

  • bułka tarta do obtoczenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy na cienkie kotlety, a następnie oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Jajka wbijamy do głębokiego talerza i łączymy je z musztardą oraz śmietaną. W powstałej masie zanurzamy schabowe.

Możemy je w niej pozostawić, jeśli mamy czas. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanej porcji oleju. Gdy zrumienią się z obu stron, usuwamy nadmiar tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika.

Schabowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy delikatną mizerię z cukrem pudrem oraz klasyczne purée ziemniaczane . Smacznego.

Wskazówka: jeżeli chcecie podać naprawdę wyraziste kotlety, wybierzcie ostrą musztardę. Do dyspozycji jest kilka opcji — sarepska, francuska czy rosyjska będą w sam raz.

Schabowy dobrze smakuje z ziemniakami z wody i warzywami
Schabowy dobrze smakuje z ziemniakami z wody i warzywami

Źródło zdjęcia: canva/bernjuer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnianawypasie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy