Smakosze.pl
rozdrabnianie ogórków

canva/milanfoto

Genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z cukrem pudrem

17 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli potrzebujecie szybko przygotować dodatek do obiadu, przychodzimy wam z pomocą. Proponujemy orzeźwiającą mizerię, która pasuje do dań mięsnych i z drobiu. Poznajcie genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z dodatkiem cukru pudru, a już nigdy nie zrobicie jej inaczej.

Najszybszą mizerię zrobisz, mieszając pokrojone ogórki z solą, pieprzem i śmietaną. Możesz też do niej dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Jakub Kuroń doprawia zaś śmietanę cukrem pudrem. Dzięki temu mizeria ma pełniejszy smak, a śmietana staje się jakby bardziej kremowa.

Genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z niespodzianką

Składniki:

  • 2 ogórki sałatkowe

  • sól

  • 150 ml gęstej śmietany

  • pół łyżeczki cukru pudru

  • pół cytryny

  • biały pieprz

  • 1 łyżka posiekanego koperku

formowanie kotletów mielonych

Bosko pyszne, lekko pikantne mielone z porem zamiast cebuli

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie mizerii

Ogórki umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz je solą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie odlej z ogórków sok.

Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem. Dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i białym pieprzem.

Śmietanę dodaj do odsączonych ogórków, posyp całość posiekanym koperkiem, wymieszaj. Od razu podawaj.

Wskazówka: Zamiast soku z cytryny do mizerii możesz dodać trochę octu jabłkowego. Jeśli zaś liczysz kalorie, śmietanę możesz zastąpić naturalnym jogurtem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dodatki do dań obiadowych. Zobacz, jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty, a także jak zrobić surówkę z selera.

mizeria

mizeria

Źródło zdjęcia: canva/AmalliaEka

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >