Genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z cukrem pudrem
Jeśli potrzebujecie szybko przygotować dodatek do obiadu, przychodzimy wam z pomocą. Proponujemy orzeźwiającą mizerię, która pasuje do dań mięsnych i z drobiu. Poznajcie genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z dodatkiem cukru pudru, a już nigdy nie zrobicie jej inaczej.
Najszybszą mizerię zrobisz, mieszając pokrojone ogórki z solą, pieprzem i śmietaną. Możesz też do niej dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Jakub Kuroń doprawia zaś śmietanę cukrem pudrem. Dzięki temu mizeria ma pełniejszy smak, a śmietana staje się jakby bardziej kremowa.
Genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z niespodzianką
Składniki:
2 ogórki sałatkowe
sól
150 ml gęstej śmietany
pół łyżeczki cukru pudru
pół cytryny
biały pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie mizerii
Ogórki umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz je solą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie odlej z ogórków sok.
Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem. Dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i białym pieprzem.
Śmietanę dodaj do odsączonych ogórków, posyp całość posiekanym koperkiem, wymieszaj. Od razu podawaj.
Wskazówka: Zamiast soku z cytryny do mizerii możesz dodać trochę octu jabłkowego. Jeśli zaś liczysz kalorie, śmietanę możesz zastąpić naturalnym jogurtem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dodatki do dań obiadowych. Zobacz, jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty, a także jak zrobić surówkę z selera.
Źródło zdjęcia: canva/AmalliaEka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron.com