Smakosze.pl Przepisy Musztardowe kotlety z piersi kurczaka. Przepyszny obiad
canva/Kamlesh_Sethy

Musztardowe kotlety z piersi kurczaka. Przepyszny obiad

7 czerwca 2022

Kotlety z kurczaka dość często goszczą na naszych talerzach. Delikatne drobiowe mięso będzie niezwykle soczyste i aromatyczne, jeśli do jego przyrządzenia wykorzystamy musztardę. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie spróbujcie.

Kotlety z kurczaka są delikatną i smaczną alternatywą dla panierowanych schabowych . Jeśli próbowaliście już rarytasu przygotowywanego z majonezem i serem , nasza dzisiejsza propozycja z dodatkiem musztardy również powinna was zainteresować. Lekkie i soczyste mięso będzie idealne na obiad dla całej rodziny. Spróbujecie?

Przepis na doskonałe filety z kurczaka w panierce

Składniki:

  • 250 g filetu z kurczaka

  • 1 jajo

  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski. Delikatnie rozbijamy kawałki gładką stroną tłuczka. Do większej miski wbijamy jajo. Wsypujemy mąkę i przyprawy. Mieszamy całość z musztardą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W mieszance zanurzamy kotlety z kurczaka i wstawiamy je do lodówki na dobę. Przed smażeniem doprowadzamy mięso do temperatury pokojowej i obtaczamy je w bułce tartej.

Podgrzewamy je na średnim ogniu, uprzednio dobrze rozgrzewając olej. Gdy kotlety będą zrumienione z obu stron, zdejmujemy je z patelni, osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: jeśli lubicie ostrzejsze dania, wybierzcie odpowiednią musztardę. Sprawdzi się rosyjska, sarepska lub dijon.

Musztardowe kotlety z kurczaka są wyśmienite
Musztardowe kotlety z kurczaka są wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/VeselovaElena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy