Smakosze.pl
Soczyste kotlety z kurczaka

canva/Mykola Lunov

Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę

4 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kotlety z piersi kurczaka w majonezie to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Delikatne, soczyste mięso podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znika z talerzy i każdy zawsze prosi o dokładkę. Poznaj sprawdzony przepis na soczyste kotlety drobiowe.

Kotlety drobiowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych, ciężkich schabowych panierowanych w bułce tartej. Są lekkie, bardzo soczyste i pełne smaku. Kotlety po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Co można pić zamiast kawy? Zdradzamy najlepsze zamienniki

Co można pić zamiast kawy? Zdradzamy najlepsze zamienniki

CZYTAJ DALEJ

Kotlety z piersi kurczaka panierowane w delikatnym cieście z mąki, jajek, majonezu i sera to danie, które pokochają nawet największe niejadki. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, frytkami i lekką surówką, a wszyscy zjedzą obiad ze smakiem.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny dodatek do obiadu- tu poznasz przepis na wiosenną surówkę z ogórków, rzodkiewek i groszku cukrowego, do kotletów pasuje idealnie.

Kotlety z piersi kurczaka w majonezie

Składniki na 4 porcje:

  • 2 mniejsze piersi z kurczaka

  • łyżka majonezu

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mąki

  • 150 g startego sera żółtego

  • sól, pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak zrobić soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie?

Mięso umyj, oczyść, przekrój na pół, aby powstały 4 kotlety, każdy z nich rozbij delikatnie tłuczkiem i oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj starty ser i majonez.

Mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Kotlety obtocz dokładnie w cieście i odstaw na 30 minut. Kawałki kurczaka smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor, smacznego.

Surowe piersi z kurczaka na desce

Źródło zdjęcia: canva/ frederique wacquier

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >