Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę
Kotlety z piersi kurczaka w majonezie to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Delikatne, soczyste mięso podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znika z talerzy i każdy zawsze prosi o dokładkę. Poznaj sprawdzony przepis na soczyste kotlety drobiowe.
Kotlety drobiowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych, ciężkich schabowych panierowanych w bułce tartej. Są lekkie, bardzo soczyste i pełne smaku. Kotlety po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety z piersi kurczaka panierowane w delikatnym cieście z mąki, jajek, majonezu i sera to danie, które pokochają nawet największe niejadki. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, frytkami i lekką surówką, a wszyscy zjedzą obiad ze smakiem.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny dodatek do obiadu- tu poznasz przepis na wiosenną surówkę z ogórków, rzodkiewek i groszku cukrowego, do kotletów pasuje idealnie.
Kotlety z piersi kurczaka w majonezie
Składniki na 4 porcje:
2 mniejsze piersi z kurczaka
łyżka majonezu
3 jajka
3 łyżki mąki
150 g startego sera żółtego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie?
Mięso umyj, oczyść, przekrój na pół, aby powstały 4 kotlety, każdy z nich rozbij delikatnie tłuczkiem i oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj starty ser i majonez.
Mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Kotlety obtocz dokładnie w cieście i odstaw na 30 minut. Kawałki kurczaka smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ frederique wacquier
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego jabłka w sklepie są błyszczące? Odpowiedź odbiera apetyt
4 sposoby na pudełka po jajkach. Koniec z niepotrzebnym marnowaniem
Źródło: doradcasmaku.pl