Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje

Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje

Prosty przepis na naleśniki bez jajek
canva/Qwart

Zjedlibyście naleśniki, lecz zabrakło wam jajek? I tak możecie je przygotować. Nasz nowy przepis nie wymaga bowiem dodawania kurzego specjału. Zachowajcie tylko podane w instrukcji proporcje składników, a efekty będą więcej niż zadowalające.

Naleśniki można podać na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na wersję wytrawną z serkiem i pomidorami, czy też na słodki specjał z twarożkiem — będą lepiej smakowały, gdy ciasto wyjdzie cienkie i delikatne.

Dziś zdradzamy jak je przygotować, gdy nie mamy pod ręką jajek. Okazuje się, że składnik ten wcale nie jest niezbędny. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać proporcje użytych produktów, a naleśniki będą jednocześnie lekkie, smaczne i nie będą się rozpadać. Spróbujecie?

Przepis na doskonałe naleśniki bez jajek

Z podanych składników wyjdzie od 8 do 10 naleśników.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka

  • pół szklanki zimnej wody gazowanej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, olej i wodę gazowaną. Solimy. Składniki miksujemy starannie, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ją na 20-30 minut. Po tym czasie dokładnie ją mieszamy.

Jeśli zauważymy, że masa znacznie zgęstniała, warto dodać jeszcze trochę wody — konsystencja powinna być raczej lejąca, aby rozprowadzanie ciasta po patelni nie było trudne. Na dobrze rozgrzanej patelni umieszczamy porcję ciasta i smażymy ją, aż się zrumieni z obu stron. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówki:

  • Naleśniki będą wegańskie, jeśli zamiast mleka wykorzystacie napój roślinny. Pasował będzie zarówno owsiany, jak i sojowy czy migdałowy.

  • Odpoczywanie ciasta jest bardzo istotnym etapem. To właśnie wtedy powstaje siatka glutenowa, dzięki której masa nabiera odpowiedniej konsystencji po usmażeniu.

Delikatne i cienkie naleśniki bez jajek będą doskonałe na słodko
Delikatne i cienkie naleśniki bez jajek będą doskonałe na słodko

Źródło zdjęcia: canva/GANNAMARTYSHEVA

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku