Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
Zjedlibyście naleśniki, lecz zabrakło wam jajek? I tak możecie je przygotować. Nasz nowy przepis nie wymaga bowiem dodawania kurzego specjału. Zachowajcie tylko podane w instrukcji proporcje składników, a efekty będą więcej niż zadowalające.
Naleśniki można podać na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na wersję wytrawną z serkiem i pomidorami, czy też na słodki specjał z twarożkiem — będą lepiej smakowały, gdy ciasto wyjdzie cienkie i delikatne.
Dziś zdradzamy jak je przygotować, gdy nie mamy pod ręką jajek. Okazuje się, że składnik ten wcale nie jest niezbędny. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać proporcje użytych produktów, a naleśniki będą jednocześnie lekkie, smaczne i nie będą się rozpadać. Spróbujecie?
Przepis na doskonałe naleśniki bez jajek
Z podanych składników wyjdzie od 8 do 10 naleśników.
Składniki:
1 szklanka mleka
pół szklanki zimnej wody gazowanej
3 łyżki oleju rzepakowego
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, olej i wodę gazowaną. Solimy. Składniki miksujemy starannie, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ją na 20-30 minut. Po tym czasie dokładnie ją mieszamy.
Jeśli zauważymy, że masa znacznie zgęstniała, warto dodać jeszcze trochę wody — konsystencja powinna być raczej lejąca, aby rozprowadzanie ciasta po patelni nie było trudne. Na dobrze rozgrzanej patelni umieszczamy porcję ciasta i smażymy ją, aż się zrumieni z obu stron. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówki:
Naleśniki będą wegańskie, jeśli zamiast mleka wykorzystacie napój roślinny. Pasował będzie zarówno owsiany, jak i sojowy czy migdałowy.
Odpoczywanie ciasta jest bardzo istotnym etapem. To właśnie wtedy powstaje siatka glutenowa, dzięki której masa nabiera odpowiedniej konsystencji po usmażeniu.
Źródło zdjęcia: canva/GANNAMARTYSHEVA
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poezja-smaku