Łatwy sposób na kruche i soczyste kotlety schabowe
Kotlety schabowe to absolutny klasyk polskiej kuchni. Aby słynne danie wyszło kruche i soczyste należy postawić na jeden krok - przygotować marynatę z majonezu. Podajemy najlepszy przepis na to kultowe danie.
Tradycyjne kotlety schabowe nie mają sobie równych. Aby danie wyszło idealnie kruche i soczyste powinniśmy je wcześniej zamarynować w majonezie. Zapewniamy, że efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania!
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Przepis na kruche i soczyste kotlety schabowe
Składniki:
4 plastry schabu
1 jajko
łyżka majonezu
łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
olej
Sposób wykonania:
Rozbij tłuczkiem do mięsa (o jego ukrytych funkcjach przeczytasz w tym artykule.) każdy plaster schabu i przypraw je z obu stron solą i pieprzem.
Przygotuj marynatę. Połącz majonez z posiekanym koperkiem, natką pietruszki, jajkiem oraz sokiem z cytryny. Włóż do marynaty każdy plaster schabu, a następnie wstaw je do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Gotowe kotlety smaż, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Podawaj z ulubionym dodatkiem m.in. pieczonymi ziemniakami po szwedzku. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis