Smakosze.pl
meat-hammer-2238538 1920 (2)

pixabay/webandi

Łatwy sposób na kruche i soczyste kotlety schabowe

12 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety schabowe to absolutny klasyk polskiej kuchni. Aby słynne danie wyszło kruche i soczyste należy postawić na jeden krok - przygotować marynatę z majonezu. Podajemy najlepszy przepis na to kultowe danie.

Tradycyjne kotlety schabowe nie mają sobie równych. Aby danie wyszło idealnie kruche i soczyste powinniśmy je wcześniej zamarynować w majonezie. Zapewniamy, że efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania!

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na kruche i soczyste kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 1 jajko

  • łyżka majonezu

  • łyżka siekanego koperku

  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta

  • olej

Projekt bez tytułu - 2021-07-12T195138.271

Przepis na pierogi z śledziowym farszem, danie zaskoczy każdego

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Rozbij tłuczkiem do mięsa (o jego ukrytych funkcjach przeczytasz w tym artykule.) każdy plaster schabu i przypraw je z obu stron solą i pieprzem.

Przygotuj marynatę. Połącz majonez z posiekanym koperkiem, natką pietruszki, jajkiem oraz sokiem z cytryny. Włóż do marynaty każdy plaster schabu, a następnie wstaw je do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Gotowe kotlety smaż, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Podawaj z ulubionym dodatkiem m.in. pieczonymi ziemniakami po szwedzku. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na francuską zupę cebulową

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiąca surówka bułgarska do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszne kotlety z kapusty włoskiej wg. przepisu siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Wegańska zupa ogórkowa, którą pokochają nawet mięsożercy

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów - ideał na śniadanie

Czytaj więcej >
Obierki na bulion

Przepisy

Bulion z obierek po włoszczyźnie

Czytaj więcej >