Na co pomagają owoce czeremchy?
Owoce czeremchy nie goszczą zbyt często na naszych stołach. Ich walory smakowe można porównać do aronii. Niepozorna owoce są źródłem cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej witaminy oraz minerały. Czeremcha dostarcza również sporo antyoksydantów, dzięki którym uchronimy się przed wolnymi rodnikami. Owoce najlepiej zbierać w sierpniu.
Większość smakoszy uważa owoce czeremchy za niejadalne. Jednak możemy sięgać po nie bez większych obaw. Podobnie jak w przypadku wiśni i śliwek szkodliwe są wyłącznie ich pestki. Warto wiedzieć, jakie sekrety skrywa czeremcha.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Owoce czeremchy w trosce o zdrowie
Nie da się ukryć, że owoce czeremchy nie należą do grona najpopularniejszych smakołyków. Wszystko przez to, że przypisuje się im trujące działanie. Prawda jest zgoła odmienna. Owoce czeremchy nie nastawią naszego zdrowia na szwank, jeśli usuniemy z nich pestki i nie spożyjemy ich w nadmiarze .
Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jakie zalety ma jarzębina . Dziś nasza uwaga skupi się na owocach czeremchy. Inaczej określa się je mianem śliwy kocierpki, trzemchy oraz smrodyni. Ciemne owoce od dawien dawna wykorzystywano w medycynie ludowej.
Czeremcha rośnie dziko w wielu miejscach w Polsce. Najczęściej spotkamy ją w okolicach niewielkich akwenów wodnych. W ich wnętrzu skrywa się prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Ich lista robi wrażenie.
-
witamina C
-
potas
-
karotenoidy
-
antocyjany
-
flanowonoidy
-
rutyna
-
błonnik
-
wapń
-
fosfor
Trzeba przyznać, że owoce czeremchy dostarczają sporo cennych składników. Dzięki nim roślina może nam pomóc zatroszczyć się o zdrowie. Niewielkie owoce wzmacniają odporność oraz działają przeciwzapalnie, moczopędnie, przeciwkaszlowo i uspokajająco. Oprócz tego wspierają pracę wątroby oraz układu trawiennego .
(Canva / aga7ta)
Dlaczego owoce czeremchy najlepiej zbierać w sierpniu?
Owoce czeremchy szczyt dojrzałości osiągają właśnie w sierpniu. Wtedy są najsłodsze. Wystarczy trochę się spóźnić, a ich smak będzie zdominowany przez nieprzyjemną gorycz. Warto wiedzieć, w jaki sposób wykorzystać je w kulinariach.
Niewielkie owoce można zajadać na surowo. Wystrzegać należy się ich pestek, które podobnie jak wiśnie i śliwki zawierają substancje toksyczne dla człowieka. Owoce czeremchy możemy dodawać do owocowych sałatek oraz deserów. Jednak na tym nie koniec .
Z czeremchy możemy przygotowywać nalewki, dżemy oraz konfitury. Dobrze sprawdzają się również jako dodatek do galaretek. Oczywiście owoce należy zbierać z dala od ruchliwych ulic. Godny uwagi jest także sok z brzozy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Wapteka