Na czym smażysz kotlety schabowe? Najlepsze kucharki zawsze używają 1 produktu
Kotlety schabowe teoretycznie są bardzo prostym daniem, jednak wystarczy chwila nieuwagi, a soczyste mięso z chrupiącą skórką będzie żylaste, twarde, miejscami surowe lub spalone i przesuszone. Na czym smażyć kotlety schabowe? Jak długo je smażyć, żeby były soczyste i pełne smaku?
Kotlety schabowe to jedno z tych rodzajów mięsa, które dobrze przygotowane i usmażone będzie smakować rewelacyjnie i skradnie serce każdemu. Czasem jednak kotlety wychodzą nie tak jak powinny. Sekret idealnych schabowych tkwi zarówno w samym przygotowaniu, jak i smażeniu. Na czy smażyć kotlety schabowe?
Niektórzy kotlety smażą na maśle, inni na oleju, oliwie. Na czym smażyć kotlety schabowe? Kotlety schabowe smażymy na smalcu, to najlepszy rodzaj tłuszczu do kotletów. Bardzo ważna jest również panierka z mąki, jajka i bułki tartej.
Wiele osób rezygnuje z dodatku mąki. Mąka sprawia, że panierka mocniej trzyma się mięsa, nie odpada, a sam schab jest jeszcze bardziej soczysty. Jeśli chcemy, żeby kotlety były jeszcze delikatniejsze, po rozbiciu i posoleniu, wstawmy je do miski, zalejmy mlekiem i wstawmy na 2 godziny do lodówki.
Na czym smażyć kotlety schabowe? Skorzystaj z patentu najlepszych kucharek, kotlety będą pełne smaku
Kotlety schabowe smaży się na smalcu. Nie masło klarowane, nie olej, a właśnie smalec jest najlepszym nośnikiem smaku i sprawia, że kotlety schabowe są soczyste, doskonale wypieczone i pyszne.
Smalec ma wysoką temperaturę dymienia i dlatego też idealnie nadaje się do smażenia. Potrawy smażone na smalcu, w tym właśnie kotlety schabowe, nie przywierają do patelni i się nie palą. Smażenie schabowych na smalcu to najlepszy wybór.
Ile smażyć kotlety schabowe? Dlaczego kotlety są surowe w środku lub twarde?
Twarde, łykowate kawałki schabu musimy dokładnie rozbić tłuczkiem tak, aby powstały cienkie kotlety. Rozbicie mięsa gwarantuje, że schab po upieczeniu nie będzie ani surowy w środku, ani twardy.
Kotlety schabowe smażymy przez około 3 minuty na stronę, na złoty kolor. Krótki czas smażenia na smalcu gwarantuje idealnie soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Schabowe podaj z ogórkiem kiszonym lub kapustą zasmażaną i ziemniakami, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje szczyptę wyjątkowej przyprawy
-
Kotlety mielone po grecku. Cały sekret tkwi w pysznej niespodziance