Kotlety mielone po grecku. Cały sekret tkwi w pysznej niespodziance
Poznajcie przepis na kotlety mielone po grecku. Cały ich sekret tkwi w pysznej niespodziance, którą są kawałki sera feta, użyte jako nadzienie. Greckie mielone zachwycą was lekkością i wyrazistym smakiem. Możecie je podać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i dużą porcją surówki.
Wydawałoby się, że kotlety mielone to typowo polska specjalność. Jednak kotlety z mielonego mięsa znane są w wielu kuchniach. Może nieco inaczej robione, z innymi dodatkami, ale również smaczne i sycące.
Dziś zapraszamy was na kotlety mielone po grecku. Robi się je zazwyczaj z wołowiny, a do masy dorzuca się posiekaną miętę, która nadaje kotletom orzeźwiającego smaku. W środku greckich kotletów można znaleźć niespodziankę, czyli kawałek sera feta lub halloumi. Ser nie tylko dodaje mielonym smaku, ale też soczystości.
Przepis na greckie kotlety mielone
Składniki:
50 dag mielonej wołowiny
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2-3 gałązki świeżej mięty
sól, pieprz
ok. 15 dag sera feta lub typu feta
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych po grecku
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do mielonej wołowiny. Do mięsa dodaj też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Gałązki mięty opłucz, osusz, oberwij z nich listki, drobno posiekaj. Miętę dodaj do mielonego mięsa, wyrób masę. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Ser feta pokrój w niedużą kostkę. Mięsną masę dziel na porcje i z każdej uformuj nieduży placek. Na każdym placku mięsa połóż kostkę sera, oblep ją mięsem, uformuj kulkę.
Kotlety mielone zrumień na patelni z olejem. Przełóż je do żaroodpornego naczynia i piecz ok. 15 min w 200 st. C.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pieczone ziemniaki w greckim stylu, a także na sos tzatziki, który również możecie podać do tego dania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje szczyptę wyjątkowej przyprawy
Przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. 1 trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza