Smakosze.pl Przepisy Na jakim mięsie najlepiej ugotować zupę ogórkową? Pełny smak i pożywność gwarantowane
canva/arfo

Na jakim mięsie najlepiej ugotować zupę ogórkową? Pełny smak i pożywność gwarantowane

12 października 2022

Zupę ogórkową zna chyba każdy smakosz. Lekko kwaśne danie przyrządzić można na kilka sposobów. Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, jakie mięso będzie najlepszą bazą na bulion do przysmaku, spieszymy z pomocą. Nasz prosty przepis was zachwyci.

Ogórkową — podobnie jak inne zupy — często przyrządza się na wywarze z jarzyn lub drobiowym. Nie są to jednak jedyne opcje. Polecamy ugotowanie jej na bulionie z żeberek — będzie smaczna, pożywna i niezwykle aromatyczna.

Do wyboru mamy m.in. wywar z żeberek wieprzowych lub cielęcych. Jednak zupę ogórkową można też ugotować na porcjach rosołowych z indyka, kurczaka, a nawet kaczki. Zerknijcie na nasz prosty przepis — od samego czytania ślinka cieknie.

Przepis na zupę ogórkową na żeberkach

Składniki:

  • 3 l wody

  • 60-80 dag żeberek wieprzowych z kością

  • 6-7 dużych ogórków kiszonych

  • 4-5 ziemniaków

  • 3 średnie marchewki

  • kawałek mniejszego pora

  • pół niedużego selera

  • 1 średnia pietruszka

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 125 ml śmietany 12% lub 100 g jogurtu naturalnego

  • posiekany koperek do podania

  • masło klarowane lub olej rzepakowy o smażenia

Jak zrobić zupę ogórkową na żeberkach? Znamy prosty przepis

Mięso oczyszczamy i umieszczamy je w dużym garnku. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny i gotujemy godzinę. Wrzucamy liście laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie, po czym dalej gotujemy jeszcze 30 minut.

Wyjmujemy mięso, a do płynu wrzucamy oczyszczone i pokrojone w kostkę ziemniaki. Starte na tarce marchewkę, pietruszkę i selera podsmażamy chwilę na patelni , po czym wrzucamy je do garnka. Podobnie postępujmy z porem, starannie go płucząc i zrumieniając, po pokrojeniu w ćwiartki.

Ogórki kiszone także rozdrabniamy na tarce i przesmażamy. Dodajemy je do zupy, gdy pozostałe warzywa będą już miękkie, czyli po około 10 minutach od wrzucenia ziemniaków. Gotujemy 2-3 minuty, a następnie zabielamy danie zahartowaną śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Zupę ogórkową doprawiamy do smaku i podajemy.

Na naszej stronie znajdziesz przepis na aromatyczne zupy. Polecamy nietuzinkowe danie z czerwonej kapusty . Być może też skusi was sycąca pomidorówka z soczewicą czerwoną — pachnie obłędnie i tak też smakuje.

Zupa ogórkowa smakuje każdemu
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy