Nadzwyczajnie pyszny przepis na paprykę faszerowaną mięsem
Zdarza się, że pomimo największych starań ciężko wymyśleć ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny, dlatego w zapasie warto mieć kilka awaryjnych rozwiązań. Idealnie na takie okazje sprawdza się prosta zapiekana papryka z mięsem o obłędnym smaku. Mnóstwo aromatu nadaje daniu kurkuma sprawiająca, że podczas pieczenia cały dom wypełnia się magicznym zapachem.
Faszerowana papryka z mięsem i serem ratuje z opresji każdego, kto jeszcze nie wie co zrobić na obiad, a ma dużo zajęć w ciągu dnia. Potrawa jest bowiem szybka i łatwa w przygotowaniu, nie trzeba więc tracić niepotrzebnego czasu na gotowanie.
Sekretem idealnej kompozycji smaków jest kurkuma, wspaniale podkreślająca mięso oraz paprykę. Aby żaden składnik nie spalił się podczas pieczenia, większość czasu w piekarniku naczynie żaroodporne powinno być przykryte. Dopiero na ostatnie minuty zdejmij pokrywkę, by ser przyjemnie się roztopił.
Przepis na zapiekaną paprykę z mięsem
Składniki:
-
5 papryk
-
400 g mielonej wieprzowiny
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
100 g ryżu
-
75 g sera żółtego
-
1 jajko
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka kurkumy
-
1 łyżeczka tymianku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka oregano
-
sól
-
pieprz
-
olej
Zacznij od ugotowania ryżu na pół-miękko, gdyż dojdzie jeszcze podczas pieczenia. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Podsmaż je na oleju, aż cebula się zeszkli. Zdejmij warzywa z patelni i wlej nową porcję oleju.
Podsmaż na patelni mięso, aż wiele kawałków pokryje się brązową skórką. Wrzuć do niego cebulę z czosnkiem, ryż, koncentrat pomidorowy, tymianek, oregano, słodką paprykę oraz kurkumę. Smaż jeszcze 2 minuty i zdejmij naczynie z ognia. Ostudź mięso i wbij do niego jajko. Wymieszaj.
Papryki umyj, odetnij wierzchnią część i pozbądź się gniazd nasiennych z nasionami. Do każdej z nich włóż porcje farszu. Zetrzyj ser żółty i posyp nim górę papryk. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut zwiększ temp. do 200 stopni Celsjusza i ściągnij pokrywkę. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kultowy paprykarz szczeciński. Ten tekst zdradza przepis na gołąbki z mielonym mięsem i papryką.
Źródło zdjęcia: canva/Marieclaudelapointe, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotowanie.onet.pl