Smakosze.pl
Paprykarz

Screen z filmu na kanale Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania na YouTube

Przepis na kultowy paprykarz szczeciński

17 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Paprykarz szczeciński jest jednym z najbardziej znanych przetworów rybnych, jakie można dostać w polskich sklepach. Nie musisz wcale za każdym razem kupować go gotowego. Z podstawowych i tanich składników zrobisz go zupełnie samodzielnie.

Paprykarz szczeciński został opracowany w połowie lat 60. XX w. po to, aby w wydajny sposób móc zagospodarować odpady po obróbce ryb. W recepturze znalazły się różne egzotyczne przyprawy jak ostra afrykańska papryczka pima, czy pulpa pomidorowa z Bałkan.

Dzisiaj paprykarz nie jest już tak popularny, jak kiedyś, jednak cały czas ma wielu zwolenników. Jeśli tęsknisz do oryginalnego smaku paprykarza i chciałbyś spróbować go jeszcze raz - sporządź go wedle poniższego przepisu.

Przepis na paprykarz szczeciński

Składniki:

  • 300 g wędzonej ryby

  • 100 g ryżu

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • sól

  • pieprz

  • 1 szklanka bulionu

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Zacznij od obrania ryb z ości i skóry. Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Marchew i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Surówka weselna

Delikatna surówka weselna z białej kapusty i składnika niespodzianki

CZYTAJ DALEJ

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj do niej starte warzywa i smaż przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zalej warzywa bulionem i duś, aż całość zgęstnieje.

Do warzyw dodaj rybę, przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz ugotowany ryż. Duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj na ciepło lub wykorzystuj jako pastę do smarowania kanapek. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.

Paprykarz szczeciński

Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania na YouTube

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Surówka z pora marchewki i jabłka

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Obłędnie delikatne i soczyste kotlety mielone z twarogiem

Czytaj więcej >
Ścieranie buraczków

Przepisy

Aksamitne, rozpływające się w ustach buraczki zasmażane z kremowym dodatkiem

Czytaj więcej >