Smakosze.pl Produkty Sanepid znalazł bakterie na powierzchni popularnych jaj
canva/zhangyang135769, Getty Images

Sanepid znalazł bakterie na powierzchni popularnych jaj

18 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Główny Inspektorat Sanitarny wydał dzisiaj dwa pilne ostrzeżenia publiczne, które dotyczą wszystkich Polaków. Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj, które opisane są poniżej. Bez odpowiedniej obróbki termicznej jajek istnieje ryzyko zakażenia salmonellozą.

Główny Inspektorat Sanitarny cały czas nadzoruje rynek konsumencki, aby uchronić klientów przed niepotrzebnym ryzykiem. Tym razem ogłoszenie obejmuje jajka, na których skorupkach wykryto w laboratorium pałeczki Salmonelli Enteritidis.

Jedne z jajek można znaleźć w placówkach popularnej sieci sklepów Biedronka, dlatego warto przed następną wizytą na zakupach dokładnie oglądać opakowania z jajkami. Można w taki sposób łatwo i precyzyjnie zweryfikować, czy owe jajka są bezpieczne w konsumpcji, czy nie.

GIS wycofuje popularne jajka

Spożycie jajek bez odpowiedniej obróbki cieplnej, które zawierają pałeczki Salmonelli Enteritidis, wiąże się z ryzykiem zakażenia salmonellozą. W przypadku takich jajek łatwo również o zakażanie pałeczkami innych produktów i powierzchni podczas kontaktu.

Szczegółowe dane dotyczące wycofywanych jajek

Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L Numer partii: POW12 20.11 Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021 Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901

Zakład pakowania PRAWDA rozpoczął proces wycofywania jajek z rynku od razu po informacji o wynikach badań z laboratorium. Dotychczas, w ramach wewnętrznych badań jakości, zakład nie stwierdził żadnych niezgodności.

Wycofywane jajka

Źródło: gov.pl

Inne jajka zakażone pałeczkami Salmonelli Enteritidis

Tego samego dnia wydane zostało kolejne ogłoszenie z zakażonymi jajkami, jednak tym razem chodzi o innego producenta. Jeśli zakupiłeś poniższe jajka, bezpieczniej będzie zutylizować je, niż ryzykować konsumpcję.

Szczegółowe dane dotyczące wycofywanych jajek

Produkt: jaja kurze z chowu klatkowego klasa M Numer partii: 25.10.2021 Najlepiej spożyć przed: 27.11.2021 Kod na skorupkach jaj: 3 PL 04141303 Podmiot wprowadzający do obrotu: Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192.

Organ Inspekcji Weterynaryjnej postanowił przeprowadzić kontrolę w miejscu pakowania jajek, podczas której okazało się, że cała zakwestionowana partia jest już w całości wprowadzona do obiegu. Odbiorcy jajek zostali zidentyfikowani, dzięki czemu państwowe służby mogą podjąć dalsze działania ochronne.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o zaostrzeniu zakazu handlu. Ten tekst tłumaczy, jakich produktów lepiej nie jeść przed snem.

Wycofywane jajka

Źródło: gov.pl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gov.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy