Najbardziej niezwykły grzyb w polskich lasach
Będąc na grzybobraniu, można się nieźle przestraszyć, widząc powyższego grzyba, który wyglądem przypomina ludzkie palce. Próchnilec maczugowaty jest niejadalny, dlatego nie warto go zbierać. Co więcej ma bardzo ważną rolę w środowisku naturalnym, rozkładając butwiejące drewno, z tego powodu zalecamy pozostawienie go na swoim miejscu.
Udając się do lasu w celu zbierania grzybów, trzeba zachować sporą ostrożność. W Polsce istnieje bowiem wiele gatunków, które są niejadalne, a w dziesiątkach przypadków wręcz trujące.
Mało który okaz jest jednak tak przerażający, co próchnilec maczugowaty - ludzie widząc go nierzadko panikują, myśląc, że znaleźli wystające z ziemi palce człowieka. Na szczęście prawda jest zupełnie inna.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Czym są "palce nieboszczyka"?
Próchnilec maczugowaty jest saprotrofem, czyli żywi się martwymi organizmami . Najczęściej spotkać go można na gnijącym drewnie, gdyż właśnie na nim żerują "palce nieboszczyka".
Jego wysokość sięga maksymalnie około 8 cm, a średnica pojedynczego "palca" może niekiedy uzyskać nawet 3 cm. Dzięki jego sporym rozmiarom ciężko nie zauważyć go, gdy przyglądamy się leśnej ściółce.
Owocniki próchnilca mają biały, korkowaty i twardy miąższ, a końcówki na górze kończą się jaśniejszym kolorem, który może przypominać paznokcie. Tekstura grzyba jest ziarenkowata, a późniejszych etapach zmienia się w pomarszczoną i całkowicie czarną.
Czy grzyb ten jest trujący?
Próchnilec nie jest jadalny dla człowieka, lecz nie jest to jedyny powód, dla którego warto pozostawić go w spokoju. Dzięki temu, że żywi się on butwiejącym drewnem, oczyszcza las z gnijących resztek.
Niekiedy można mieć wrażenie, że "palce nieboszczyka" wyrastają bezpośrednio z ziemi. W praktyce jednak rosną w takiej sytuacji na drewnie zagrzebanym odrobinę w ziemi, stąd wynika owe złudzenie.
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Grzyb dalej jest niecodzienną ciekawostką, jednak odkryty został przez mykologa z RPA, Christiaana Hendrika Persoona w 1797 roku. Polska nazwa nadana została mu z kolei przez Barbarę Gumińską oraz Wojciecha Wojewodę, polskich biologów.
Źródło: twitter.com/ddoniolvalcroze Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Siekane kotlety z kurczaka z ananasem
Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia "telewizor", zrobisz je w 10 minut
Źródło: menway.interia.pl