Smakosze.pl
Kopytka w niecodziennej odsłonie

Canva / Dar1930

Obłędnie chrupiące kopytka serem w środku

3 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kopytka są jednym z najbardziej klasycznych dań naszej rodzimej kuchni. Przeważnie nie przygotowujemy ich z żadnym nadzieniem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wypełnić je przepysznym żółtym serem. Kopytka w tej odsłonie zachwycą domowników.

Smakowite kopytka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowałyby to kultowe danie. Tym razem sięgniemy po kopytka w niecodziennym wydaniu.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Smażone kopytka z serowym nadzieniem

Kopytka uchodzą za kulinarny szlagier. Już wcześniej przedstawialiśmy tradycyjny przepis na ten specjał. Dziś wypróbujemy nietypową recepturę. Dzięki niej będziemy mogli raczyć się kopytkami z dodatkiem żółtego sera.

Przepis na kopytka z nadzieniem z żółtego sera nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Nawet mniej doświadczeni smakosze sobie z nim poradzą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g ziemniaków

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 50 g mąki pszennej

  • jajko

  • 250 g żółtego sera

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • papryka wędzona

  • mleko

  • olej

Smalec z dodatkami

Domowy smalec - jak zrobić i z czym podawać?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na kopytka z żółtym serem

Na początku obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Kiedy będą już gotowe, musimy je ostudzić. Następnie ziemniaki ubijamy na gładką masę. Wzbogacamy je o jajko, oba rodzaje mąki oraz odrobinę soli.

Urabiamy gładkie ciasto. Na blat przesiewamy odrobinę mąki. Umieszczamy na nim nasze ciasto na kopytka, z którego odrywamy niewielkie kawałki. Formujemy z nich wałki o średnicy około 6 cm. Każdy z nich spłaszczamy. Na środku wykładamy kawałki żółtego sera. Kopytka zawijamy, tak aby ciasto przykryło ser.

Kopytka namaczamy delikatnie w mleku i obtaczamy panierką z bułki tartej i przypraw. Specjał smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Kopytka w tej odsłonie powinny sprostać wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Godny uwagi jest także przepis na danie z dodatkiem sosu gulaszowego.

Kopytka w przepysznym wydaniu

Kopytka w przepysznym wydaniu

Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ostra na słodko

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ser czy ciasto?

Przepisy

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos winegret do sałatki greckiej

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa czosnkowa na rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >