Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie chrupiące kopytka serem w środku
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 03.07.2021 02:00

Obłędnie chrupiące kopytka serem w środku

Kopytka w niecodziennej odsłonie
Canva / Dar1930

Kopytka są jednym z najbardziej klasycznych dań naszej rodzimej kuchni. Przeważnie nie przygotowujemy ich z żadnym nadzieniem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wypełnić je przepysznym żółtym serem. Kopytka w tej odsłonie zachwycą domowników.

Smakowite kopytka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowałyby to kultowe danie. Tym razem sięgniemy po kopytka w niecodziennym wydaniu.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Smażone kopytka z serowym nadzieniem

Kopytka uchodzą za kulinarny szlagier. Już wcześniej przedstawialiśmy tradycyjny przepis na ten specjał. Dziś wypróbujemy nietypową recepturę. Dzięki niej będziemy mogli raczyć się kopytkami z dodatkiem żółtego sera.

Przepis na kopytka z nadzieniem z żółtego sera nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Nawet mniej doświadczeni smakosze sobie z nim poradzą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g ziemniaków

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 50 g mąki pszennej

  • jajko

  • 250 g żółtego sera

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • papryka wędzona

  • mleko

  • olej

Niezawodny przepis na kopytka z żółtym serem

Na początku obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Kiedy będą już gotowe, musimy je ostudzić. Następnie ziemniaki ubijamy na gładką masę. Wzbogacamy je o jajko, oba rodzaje mąki oraz odrobinę soli.

Urabiamy gładkie ciasto. Na blat przesiewamy odrobinę mąki. Umieszczamy na nim nasze ciasto na kopytka, z którego odrywamy niewielkie kawałki. Formujemy z nich wałki o średnicy około 6 cm. Każdy z nich spłaszczamy. Na środku wykładamy kawałki żółtego sera. Kopytka zawijamy, tak aby ciasto przykryło ser.

Kopytka namaczamy delikatnie w mleku i obtaczamy panierką z bułki tartej i przypraw. Specjał smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Kopytka w tej odsłonie powinny sprostać wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Godny uwagi jest także przepis na danie z dodatkiem sosu gulaszowego.

Kopytka w przepysznym wydaniu
Kopytka w przepysznym wydaniu

Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ostra na słodko

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis