Smakosze.pl Przepisy Najbardziej zaskakujący dodatek do jajecznicy. Pokochały go miliony
canva/MSPhotographic

Najbardziej zaskakujący dodatek do jajecznicy. Pokochały go miliony

25 marca 2022

Jajecznica często trafia na nasze talerze o poranku. Nierzadko przyrządzamy ją z dodatkami m.in. boczkiem, cebulą czy pomidorami. Tym razem proponujemy wam nietypowy składnik, który z pozoru nie pasuje, ale gdy spróbujecie, zmienicie zdanie. Połączcie jajka z bananem i przekonajcie się, jak razem smakują.

Zrobić dobrą jajecznicę nie jest łatwo. O taką, która zaskoczy smakiem, bywa naprawdę trudno. Sięgnięcie po banana odmieni dobrze znane śniadanie. Choć słodki owoc wydaje się nie pasować, wraz z jajkiem stworzy danie o bogatym smaku i delikatnej, kremowej konsystencji.

Wypróbujcie to połączenie, a oprócz wyjątkowego smaku zaserwujecie sobie sporą dawkę cennych składników odżywczych. Dostarczy wam energii, wzmocni mięśnie i pobudzi organizm, a to z pewnością pomoże dobrze rozpocząć dzień. Skusicie się?

Przepis na nietypową jajecznicę z bananem

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1 banan

  • pół łyżeczki masła klarowanego

  • szczypta soli

  • cynamon lub kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Na patelni roztapiamy masło. W międzyczasie obieramy banana i kroimy go w cienkie plastry. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy białka, wrzucamy owoc. Gdy białko zacznie się ścinać, mieszamy jajecznicę.

Po chwili wlewamy żółtka. Wyłączamy palnik i mieszamy. Po chwili żółtka lekko się zetną — wtedy doprawiamy danie solą oraz wybranymi dodatkami. Podajemy z ulubionym, świeżym pieczywem. Smacznego.

Po inne pomysły na śniadania z jajkami zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam sprawdzony przepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami . Być może skusi was też delikatna i chrupiąca jajecznica z brokułami .

Źródło zdjęcia: canva/piyato

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dieta-sportowca

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy