Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa wyjdzie idealnie

canva/artlensfoto

Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj

24 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Poznajcie najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikajcie, a dzięki temu każdy zachwyci się waszą potrawą. Wielu Polaków nie zdaje sobie sprawy, że wystarczy niewielki błąd, by sałatka zamieniła się w nieapetyczną papkę. Mowa o zbyt drobnym krojeniu składników. Niestety popularnych błędów jest znacznie więcej. Co jeszcze robimy nie tak?

Sałatka jarzynowa jest prostą potrawą, która pojawia się na naszych stołach na co dzień i od święta. I bardzo dobrze, bo jest zdrowa i smaczna. Oczywiście nieraz nie wyjdzie taka, jak trzeba, ale wynika to zwykle z naszych błędów. Dlatego warto je sobie uzmysłowić i nie popełniać ich już więcej.

Kotlety mielone

Soczyste kotlety mielone z płatkami owsianymi bez bułki tartej i jajek. W sam raz na obiad

CZYTAJ DALEJ

Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej

Jednym z najczęstszych błędów, jaki popełniamy przy robieniu sałatki jarzynowej, jest zbyt mocne rozdrobnienie warzyw. W jego wyniku warzywa łączą się w niemal jedną masę i wyglądają jak papka. A przecież nie tego oczekujemy od sałatki. Chcemy wyczuwać kawałki poszczególnych składników i chcemy je widzieć. Uwierzcie, że grubiej pokrojone warzywa będą wyglądać i smakować o wiele lepiej.

Popularnym błędem jest też rozgotowanie warzyw. To również sprzyja zamienieniu sałatki w papkę. Miękkie warzywa rozpadają się bowiem na bezładną masę nawet wtedy, gdy mieszamy całość widelcem. O wiele smaczniejsze i zdrowsze są warzywa ugotowane na półmiękko, tzn. miękkie, ale lekko stawiające opór zębom, czyli po włosku al dente. Są one też lepiej przyswajalne przez nasz organizm.

Sałatka jarzynowa powinna mieć też wyraźny, dobrze zbalansowany smak. To dlatego dodajemy do niej składniki słone, kwaśne i słodkie. Trzeba je jednak połączyć w odpowiednich proporcjach, a potem doprawić całość solą, pieprzem i połączyć z majonezem. Jeśli sałatka nadal jest dość mdła w smaku, można do niej dodać np. trochę musztardy, czy posiekanej cebuli.

Tych błędów też nie popełniaj

Niektórzy robią sałatkę z większym wyprzedzeniem tak, by nie trzeba było siekać warzyw w ostatniej chwili. Niestety, gdy wymieszamy warzywa z majonezem, trwałość sałatki znacznie się obniży. Dodatkowo niekorzystnie działa też dodatek jabłka, cebuli czy gotowanego jajka. Dlatego, jeśli chcesz ująć sobie trochę pracy przed świętami, wcześniej możesz jedynie rozdrobnić warzywa. Połączenie ich z wrażliwymi dodatkami i majonezem zostaw sobie jednak na ostatnią chwilę.

Smak sałatki jarzynowej mogą też popsuć złe proporcje warzyw. Niektórzy przesadzają z ilością dodanej marchewki, wskutek czego sałatka robi się słodka albo ziemniaków — przez nie jest mdła. Najlepsza zasada jest taka, by każdego składnika była mniej więcej taka sama ilość. Możemy ją odmierzać np. szklanką. Wtedy sałatka będzie dobrze smakować i ładnie wyglądać.

Jeśli chcesz poznać dokładną recepturę na sałatkę jarzynową, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis na dietetyczny majonez do sałatki jarzynowej.

jajko

jajko

Źródło zdjęcia: canva/Aleksandr Kichigin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość

Czytaj więcej >

Porady

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Czytaj więcej >
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę

Porady

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Czytaj więcej >

Porady

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Czytaj więcej >

Porady

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

3 zasady przygotowania klusek śląskich. Dzięki nim, wyjdą wręcz idealne

Czytaj więcej >