Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.03.2022 01:00

Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj

Sałatka jarzynowa wyjdzie idealnie
canva/artlensfoto

Poznajcie najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikajcie, a dzięki temu każdy zachwyci się waszą potrawą. Wielu Polaków nie zdaje sobie sprawy, że wystarczy niewielki błąd, by sałatka zamieniła się w nieapetyczną papkę. Mowa o zbyt drobnym krojeniu składników. Niestety popularnych błędów jest znacznie więcej. Co jeszcze robimy nie tak?

Sałatka jarzynowa jest prostą potrawą, która pojawia się na naszych stołach na co dzień i od święta. I bardzo dobrze, bo jest zdrowa i smaczna. Oczywiście nieraz nie wyjdzie taka, jak trzeba, ale wynika to zwykle z naszych błędów. Dlatego warto je sobie uzmysłowić i nie popełniać ich już więcej.

Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej

Jednym z najczęstszych błędów, jaki popełniamy przy robieniu sałatki jarzynowej, jest zbyt mocne rozdrobnienie warzyw. W jego wyniku warzywa łączą się w niemal jedną masę i wyglądają jak papka. A przecież nie tego oczekujemy od sałatki. Chcemy wyczuwać kawałki poszczególnych składników i chcemy je widzieć. Uwierzcie, że grubiej pokrojone warzywa będą wyglądać i smakować o wiele lepiej.

Popularnym błędem jest też rozgotowanie warzyw. To również sprzyja zamienieniu sałatki w papkę. Miękkie warzywa rozpadają się bowiem na bezładną masę nawet wtedy, gdy mieszamy całość widelcem. O wiele smaczniejsze i zdrowsze są warzywa ugotowane na półmiękko, tzn. miękkie, ale lekko stawiające opór zębom, czyli po włosku al dente. Są one też lepiej przyswajalne przez nasz organizm.

Sałatka jarzynowa powinna mieć też wyraźny, dobrze zbalansowany smak. To dlatego dodajemy do niej składniki słone, kwaśne i słodkie. Trzeba je jednak połączyć w odpowiednich proporcjach, a potem doprawić całość solą, pieprzem i połączyć z majonezem. Jeśli sałatka nadal jest dość mdła w smaku, można do niej dodać np. trochę musztardy, czy posiekanej cebuli.

Tych błędów też nie popełniaj

Niektórzy robią sałatkę z większym wyprzedzeniem tak, by nie trzeba było siekać warzyw w ostatniej chwili. Niestety, gdy wymieszamy warzywa z majonezem, trwałość sałatki znacznie się obniży. Dodatkowo niekorzystnie działa też dodatek jabłka, cebuli czy gotowanego jajka. Dlatego, jeśli chcesz ująć sobie trochę pracy przed świętami, wcześniej możesz jedynie rozdrobnić warzywa. Połączenie ich z wrażliwymi dodatkami i majonezem zostaw sobie jednak na ostatnią chwilę.

Smak sałatki jarzynowej mogą też popsuć złe proporcje warzyw. Niektórzy przesadzają z ilością dodanej marchewki, wskutek czego sałatka robi się słodka albo ziemniaków — przez nie jest mdła. Najlepsza zasada jest taka, by każdego składnika była mniej więcej taka sama ilość. Możemy ją odmierzać np. szklanką. Wtedy sałatka będzie dobrze smakować i ładnie wyglądać.

Jeśli chcesz poznać dokładną recepturę na sałatkę jarzynową, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis na dietetyczny majonez do sałatki jarzynowej.

jajko
jajko

Źródło zdjęcia: canva/Aleksandr Kichigin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram