Smakosze.pl
pierogi

canva/arturszczybylo

Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku

24 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Wiecie, jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśnimy krok po kroku. Powiemy wam, jak uniknąć kulinarnej klapy, bo tak naprawdę wystarczy chwila nieuwagi i pierogi popękają podczas smażenia. Tak właśnie może się zdarzyć, gdy położycie je na zbyt zimnej patelni. Poznajcie też inne, przydatne wskazówki.

Pierogi gotowane są bardzo smaczne, ale pierogi smażone to prawdziwe niebo w gębie. Nie dość, że mają pyszny farsz, to jeszcze ich ciasto przyjemnie chrupie. Smażenie pierogów jest doskonałym pomysłem nie tylko na uatrakcyjnienie ich smaku, ale też na ich odgrzanie.

pulpety w sosie

Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad

CZYTAJ DALEJ

Jednak idealne usmażenie pierogów nie jest wcale łatwe. Ciasto jest bowiem delikatne i łatwo przywiera do patelni. Często też przypala się, choć farsz w środku pozostaje nadal zimny. Jak uniknąć tych błędów?

Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste?

Przy smażeniu pierogów ważne jest, by położyć je na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem. Jeśli patelnia będzie zbyt zimna, pierogi przykleją się do jej powierzchni. Takie pierogi popękają przy ich odwracaniu i wypadnie z nich farsz.

Pierogi smażymy na średnim ogniu, bo zbyt silny również nie wyjdzie im na dobre. Wtedy bowiem ciasto może się przypalić i będzie gorzkie w smaku.

Pierogi można smażyć też na głębokim tłuszczu. Usmażą się równomiernie i szybciej, bo nie trzeba ich odwracać.

Na czym i jak smażyć pierogi?

Pierogi można smażyć na oleju lub na maśle. Pierogi smażone na maśle są bardzo smaczne, ale trzeba uważać, by masło się nie przypaliło. Dobrym rozwiązaniem jest też użycie masła klarowanego. To dobrze znosi nawet wysokie temperatury.

Pierogi przeznaczone do smażenia trzeba najpierw ugotować. Po wyjęciu z wody należy je ułożyć na talerzu, tak by się nie stykały i wystudzić. Talerz można wcześniej posmarować olejem, by pierogi do niego nie przywarły.

Do smażenia najlepiej nadają się pierogi z wytrawnym farszem, choć smażone pierogi z serem czy jabłkami także mają swoich wielbicieli.

W naszym serwisie znajdziesz przepis na pierogi z boczkiem i soczewicą, a także na pierogi z kaszą i twarogiem.

smażenie pierogów

smażenie pierogów

Źródło zdjęcia: canva/ALLEKO

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość

Czytaj więcej >

Porady

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Czytaj więcej >
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę

Porady

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Czytaj więcej >

Porady

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Czytaj więcej >

Porady

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

3 zasady przygotowania klusek śląskich. Dzięki nim, wyjdą wręcz idealne

Czytaj więcej >