Smakosze.pl Porady Najczęstszy błąd podczas mrożenia grzybów
canva/DGM007

Najczęstszy błąd podczas mrożenia grzybów

29 września 2021

Mrożenie to doskonały sposób na zachowanie smaku i aromatu wielu produktów. Grzyby także można poddać temu procesowi. Radzimy czego unikać, aby ich konserwacja była skuteczna i bezpieczna.

Mrozić możemy niemal wszystkie grzyby , choć najlepiej proces ten zniosą grzyby o zwartym miąższu takie jak prawdziwki, podgrzybki, kurki czy maślaki. Grzyby blaszkowe , przed włożeniem do zamrażalnika, będą wymagały blanszowania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakich błędów unikać mrożąc grzyby?

Podstawowym błędem jest niedokładne oczyszczanie grzybów przeznaczonych do zamrożenia. Należy z nich starannie usunąć piasek, pozostałości mchu i inne zbędne elementy podłoża , w którym rosły. Koniecznie trzeba też odrzucić okazy zapleśniałe lub robaczywe .

Jeśli na grzybach zauważymy połyskujące osady śluzu — świadczące o tym, że przebywały na nich ślimaki — niezbędne będzie dokładne ich umycie pod bieżącą wodą. Pomijając ten proces, ryzykujemy, że nasze grzyby będą niesmaczne, a nawet szkodliwe .

Aby mieć pewność, że grzyby będą nas cieszyć aż do kolejnego sezonu, warto przed zamrożeniem je obgotować. To wydłuży czas ich bezpiecznego przechowywania w zamrażalniku. Wystarczy, że oczyszczone i pokrojone grzyby wrzucimy do małej ilości wrzącej, lekko osolonej wody i pogotujemy przez około 5 minu t.

Tak przygotowane grzyby polecamy porcjować . Dzięki temu unikniemy sytuacji, w której rozmrozimy zbyt dużo produktu . Pamiętajmy, że po wyjęciu z zamrażalnika, grzybów nie możemy już ponownie zamrozić.

Więcej informacji o grzybach znajdziecie w innych naszych artykułach. Z tego artykułu dowiesz się, jakich błędów unikać w czasie grzybobrania . Tu natomiast podpowiadamy czego unikać, jeśli swoje zbiory zdecydujecie się zasuszyć .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Grzyby zebrane w lesie
Grzyby zebrane w lesie

Źródło zdjęcia: canva/Elena Nazarova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ankawell, shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy