Smakosze.pl
zbieranie grzybów

canva/halfpoint

Jakich zasad przestrzegać podczas grzybobrania?

25 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Grzybobranie jest przyjemne, ale jednocześnie niełatwe. Wymaga odpowiedniej wiedzy, a każdy błąd może być niebezpieczny. Zanim udacie się do lasu, zapoznajcie się z poradami grzyboznawczyni z opolskiego Sanepidu.

O czym należy pamiętać, wybierając się na grzyby?

Istnieje kilka zasad, które pomogą nam znaleźć dobre okazy. Ekspertka z opolskiego sanepidu, Sabina Sierpińska, w wywiadzie dla kobieta.wp.pl radzi, by dobrze się przygotować:

"Należy zapoznać się z gatunkami grzybów, ich wyglądem i metodą rozpoznawania. Niezbyt doświadczeni grzybiarze powinni zbierać grzyby rurkowe, czyli te z gąbką pod kapeluszem. Wśród nich jest mało grzybów trujących, a nawet jeśli, nie powodują zatruć śmiertelnych."

Oprócz znajomości gatunków grzybów niezbędna jest wiedza, jakie konkretnie okazy będą najlepsze.

"Unikamy zbierania zarówno tych starych, jak i młodych [grzybów — przyp.red.]. Stare zatracają pewne cechy, natomiast młode nie mają jeszcze w pełni wykształconych wszystkich cech, które pozwalają nam na prawidłowe rozpoznanie." - mówi Sierpińska.

Otwieranie słoika

Jak z łatwością otworzyć słoik?

CZYTAJ DALEJ

"Stare [grzyby przyp. red.] są często robaczywe (...) Nie odcinajmy kawałka robaczywego grzyba, zabierając pozostałą część, która wydaje się nam dobra. Larwy much, czerwie, które drążą kanaliki grzyba, mogą zainfekować pozostałe grzyby w naszym koszyku." - doradza ekspertka z Sanepidu.

Na zbieranie grzybów najlepiej też wybrać się w miejsce oddalone od ruchliwych ulic. Wtedy mamy szansę zebrać okazy, które będą zdrowo rozwinięte.

"Grzyby bardzo chłoną zanieczyszczenia. Koncentracja metali ciężkich w owocniku jest o wiele większa niż w podłożu" - mówi ekspertka z Sanepidu w Opolu - Dlatego na bezpieczne grzybobranie wybierajmy się do lasu" - dodaje.

Pamiętajmy, że zebrane grzyby należy też odpowiednio przechowywać. W tym artykule podpowiadamy jak to zrobić, by nie narazić swojego zdrowia. A jeśli chcecie dowiedzieć się, które grzyby są najzdrowsze, koniecznie sprawdźcie ten materiał.

grzyby w koszu

grzyby w koszu

Źródło zdjęcia: canva/Iryna Kaluikina

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobieta.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?

Czytaj więcej >