Najgorszy błąd podczas suszenia grzybów
Suszenie to jeden z najlepszych sposobów utrwalania grzybów. By jednak w czasie przechowywania grzyby nie psuły się, trzeba wiedzieć jak je wysuszyć. Zobacz, jaki jest najgorszy błąd podczas suszenia grzybów.
Świeżo zebrane, leśne grzyby doskonale nadają się na potrawy, np. na zupę, do duszenia, smażenia. Jeśli jednak masz ich nadmiar, możesz je zamarynować, a najlepiej ususzyć. Suszenie jest bardzo dobrą metodą utrwalania grzybów, bo nie zmienia ich smaku, ani zapachu. A tak przetworzone grzyby można wykorzystać do różnych potraw.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Najgorszy błąd podczas suszenia grzybów
Grzyby można suszyć w piekarniku, w specjalnej suszarce lub ponawlekane na nitkę i rozwieszone nad kuchenką. Przy suszeniu, zwłaszcza w piekarniku, ważne jest, by nie przesadzić z temperaturą suszenia.
Grzyby powinno się suszyć w temperaturze ok. 40-50 st. C. Wtedy bowiem suszenie przebiega prawidłowo, tzn. woda z wnętrza grzybów zdąży wyparować. Jeśli zaś zaczniemy suszyć je w wyższej temperaturze, ich wysuszona powierzchnia utrudni wyparowywanie wody z wnętrza. Po wstępnym suszeniu grzyby można dosuszyć w temperaturze 55 st. C.
Przygotowanie i przechowywanie grzybów
Grzyby przed suszeniem trzeba przebrać i dokładnie oczyścić. Wyrzucamy grzyby robaczywe albo ze śladami po ślimakach. Usuwamy z nich kolki, mech i piasek. Ten ostatni najlepiej zetrzeć przy użyciu wilgotnej szmatki lub pędzelka. Grzybów przeznaczonych do suszenia nigdy nie należy myć, bo to zdecydowanie wydłuży cały proces.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki lub w grubsze plasterki. Dobrze jest też przekroić wzdłuż na połowę każdy trzon grzyba. W ten sposób sprawdzimy, czy na pewno nie jest robaczywy, ale też sprawimy, że szybciej się wysuszy. Kawałki grzybów nie mogą być jednak zbyt małe, bo grzyby bardzo kurczą się w czasie suszenia.
Wysuszone grzyby należy wystudzić, a potem wsypać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Studzenie grzybów jest ważne, ponieważ gdy zamkniemy w słoiku ciepłe grzyby, zaparują, a potem zawilgną. Grzyby w słoiku należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Źródło zdjęcia: canva/hsvrs
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy