Smakosze.pl Przepisy Najdoskonalsza konfitura z płatków róży. Potrzebujesz jedynie 3 składników, więcej nie kupisz jej w sklepie
canva/piotr_malczyk

Najdoskonalsza konfitura z płatków róży. Potrzebujesz jedynie 3 składników, więcej nie kupisz jej w sklepie

20 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Konfitura z płatków róży to pomysł na rewelacyjny dodatek do naleśników, grzanek, gofrów. Konfitura sprawdzi się doskonale do nadziewania domowych pączków, będą smakować lepiej jak w cukierni.

Konfitury i dżemy robimy przede wszystkim z owoców sezonowych i owoców róży. Nie wszyscy wiedzą jednak, że płatki róży również są jadalne i przygotujemy z nich jeden z lepszych przetworów na zimę, czyli konfiturę z płatków róż.

Do konfitury z płatków róży potrzebujesz wyłącznie trzech składników: płatków, cukru i soku z cytryny. Płatki róży podczas ucierania zmniejszą swoją objętość. Konfitury nie trzeba gotować, płatki wystarczy jedynie dokładnie utrzeć.

Pamiętaj, żeby dokładnie umyć i sparzyć słoiki przed przełożeniem gotowej konfitury z róży. Słoiki muszą być czyste, w przeciwnym razie konfitura może się zepsuć. Konfitury nie musisz pasteryzować, wystarczy gotowe słoiki wstawić do spiżarni.

Przepis na najsmaczniejszą konfiturę z płatków róży z wyłącznie 3 składników

Składniki:

  • 500 g płatków róży

  • duża cytryna

  • 700- 800 g cukru

Jak zrobić najlepszą, domową konfiturę z róży? Z czym ją podawać?

Płatki róży zerwij po suchej nocy, następnie odetnij białe końcówki, ponieważ są gorzkawe. Płatki do konfitury muszą być zupełnie suche. Płatki przełóż do większego naczynia, wsyp cukier i ucieraj około 20 minut.

Wyciśnij sok z całej cytryny i dodaj do reszty składników, ucieraj kolejne 10 minut, aż płatki zmniejszą objętość i zrobi się z nich papka. Konfiturę przełóż do wyparzonych, małych słoiczków i zakręć, odstaw do spiżarni.

Konfitura z płatków róży zachowa świeżość przez wiele miesięcy. Podaj ją do naleśników , gofrów, tostów. Konfiturą z płatków róży możesz nadziewać również domowe pączki przepisu Magdy Gessler .

Konfitura z płatków róży
canva/Ulyashka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smacznapyza.blogspot.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy