Jak najlepiej mrozić truskawki? 1 błąd może Cię słono kosztować
Jak najlepiej mrozić truskawki? Nigdy nie wkładaj świeżych, wilgotnych owoców do woreczka. To podstawowy błąd, przez który owoce nie będą nadawać się do jedzenia. Truskawki należy odpowiednio przygotować i mrozić etapami, aby były smaczne i świeże przez cały rok.
Nie ma chyba osób, które nie lubiłyby świeżych, słodkich, wygrzanych w słońcu truskawek. Niestety świeżymi, najsmaczniejszymi owocami możemy się cieszyć tylko dwa miesiące w roku, jest jednak na to skuteczny sposób- mrożenie truskawek.
Odpowiednio mrożone owoce wyglądają równie ładnie, a my zachowamy ich smak aż do następnego sezonu. Jak mrozić truskawki? Wiele osób popełnia jeden błąd, czyli wkładają truskawki od razu do woreczka i mrożą. Po zamrożeniu z owoców powstaje brzydka, twarda bryła.
Wystarczy jednak zastosować jeden prosty trik, dzięki któremu truskawki będą wyglądać świeżo i estetycznie nawet po wielu miesiącach mrożenia. Truskawki mroźmy w niewielkich workach strunowych, aby wykorzystać dokładnie taką ilość, jakiej potrzebujemy.
Jak mrozić truskawki? 1 błąd może Cię słono kosztować
Truskawki umyj i dokładnie osusz, następnie odetnij szypułki. Owoce poukładaj na tackach w taki sposób, aby się nie stykały i zamroź. Dopiero, gdy truskawki będą zamrożone, przełóż je do strunowych worków.
Jeśli truskawki bez przemrożenia na tacce od razu włożysz do woreczka, po zamrożeniu wyjmiesz bryłę zamrożonych truskawek, z której ciężko będzie otrzymać chociaż kilka apetycznie wyglądających owoców.
Jak wykorzystać mrożone truskawki? Są pysznym dodatkiem do wielu dań
Mrożone truskawki możesz dodać do ulubionego smoothie, np. z bananem, jogurtem, miodem, płatkami owsianymi. Truskawki mrożone sprawdzą się równie dobrze jako farsz do pierogów, wystarczy je rozmrozić i posłodzić.
Z mrożonych truskawek przygotujesz również pyszny mus, którym polejesz puszyste naleśniki. Możesz także przygotować rewelacyjny deser, czyli domowe lody śmietankowe z musem, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na tani obiad jednogarnkowy od Tomasza Strzelczyka. Pyszny makaron z kurczakiem i serem
Jak usmażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu? Wyjaśniamy krok po kroku
Źródło: zdrowie.wprost.pl