Smakosze.pl Przepisy Najdoskonalsza pod słońcem pasta kanapkowa z pieczonej dyni. Więcej nie zjesz już żadnej innej
canva/karimitsu

Najdoskonalsza pod słońcem pasta kanapkowa z pieczonej dyni. Więcej nie zjesz już żadnej innej

31 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy was na najdoskonalszą pod słońcem pastę kanapkową z pieczonej dyni. Gdy raz jej spróbujesz, więcej nie zjesz już żadnej innej pasty. Jest nie tylko smaczna, ale też wyjątkowo zdrowa. Możesz przygotować ją na mały zapas, bo w lodówce spokojnie poleży kilka dni. Dynia z roku na rok staje się u nas coraz popularniejsza. Na straganach, a nawet w sklepach można jesienią kupić ją w kilku odmianach. Może nie ma takiego wzięcia jak marchewka, czy cebula, ale też jej zastosowanie nie jest tak oczywiste, jak po prostu wrzucenie do zupy.

Dynia jest warzywem, które doskonale nadaje się na zupy, do gulaszów i zapiekanek. Świetnie smakuje też pieczona podana np. z sosem jogurtowo-czosnkowym. Jednak, gdy już ją upieczecie, możecie też z niej zrobić pyszne smarowidło do pieczywa. Za chwilę podamy wam prosty przepis na pastę z dyni idealną na kanapki.

Przepis na pastę z dyni

Składniki:

  • ok. 50 dag dyni

  • 2-3 łyżki pestek słonecznika

  • 4-5 pomidorów suszonych z zalewy olejowej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • papryka wędzona

  • papryka ostra mielona

  • sól, pieprz

Przygotowanie aromatycznej pasty z dyni

Dynię oczyść z nasion, pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w 200 st. C. Wystudź.

Jeśli skórka dyni jest twarda, usuń ją teraz. Miąższ umieść w misce. Dodaj podprażone na suchej patelni pestki słonecznika, pokrojone pomidory suszone i oliwę.

Dynię zblenduj z dodatkami. Dopraw ją do smaku wędzoną papryką, ostrą papryką oraz solą i pieprzem.

Wskazówka:

Dynię najlepiej jest upiec przy okazji np. pieczenia ciasta lub mięsa. Dzięki temu nie będziemy tracić energii na nieduży kawałek dyni.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na dyniowe kopytka , a także na zupę z dyni .

dynia
canva/RadzitskaKateryna

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lifemanagerka

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy