Pierogi bez gotowania z serem i szczawiem. Chrupiący pomysł na wyjątkowy obiad
Pieczone pierogi ze szczawiem są nietypowym pomysłem na obiad. Smakowite liście z dodatkiem czosnku i serów idealnie pasują do chrupiącej otoczki z ciasta drożdżowego. Aromatyczny i pełen smaku posiłek nie wymaga wiele wysiłku, a rodzinie na pewno się spodoba. Spróbujecie?
Pieczone pierogi ze szczawiem spodobają się amatorom kuchennym urozmaiceń. Farsz przyrządza się podobnie jak kompozycję sera i szpinaku, lecz ma zupełnie inny charakter. Lekko kwaśny szczaw w połączeniu z serami i delikatnym drożdżowym ciastem smakuje niesamowicie. Skusicie się?
Przepis na pieczone pierogi ze szczawiem
Składniki na ciasto:
750 g mąki pszennej
250 g śmietany 18%
200 g masła
2 opakowania drożdży instant
3 jaja
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
czarnuszka lub sezam do posypania
Składniki na farsz:
400 g szczawiu
200 g twarogu półtłustego
100 g fety
2 spore ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować pierogi ze szczawiem? Pieczony rarytas nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje cudownie
Zaczynamy os zrobienia ciasta. W tym celu łączymy ze sobą przesiana przez sito mąkę drożdże w proszku sól i cukier. Po wymieszaniu dodajemy 2 jajka oraz śmietanę i wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto odstawiamy 45 minut w ciepłe miejsce.
Szczaw starannie myjemy i siekamy go. Podsmażamy warzywo na dobrze rozgrzanym oleju, w trakcie dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy nieco zwiędnie — podobnie jak przyrządzany w ten sposób szpinak — zdejmujemy patelnie z ognia.
Twaróg i fetę umieszczamy w dużej misce i rozdrabniamy. Dodajemy szczaw, mieszamy i doprawiamy masę pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około pół centymetra, a następnie wycinamy z niego koła.
Każde wypełniamy porcją farszu i starannie zlepiamy brzegi. Pierogi ze szczawiem układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarnami. Pieczemy od 35 do 40 minut. Smacznego.
Po inne pomysły na pierogi zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzoną recepturę siostry Anastazji na rarytas z owocami. Sprawdźcie też znakomity patent na wykorzystanie mięsa z rosołu do przygotowania tej potrawy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent
Zapomnij o dodawaniu bułki tartej do mielonych. Teraz wszyscy sięgają po inny składnik