Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierogi bez gotowania z serem i szczawiem. Chrupiący pomysł na wyjątkowy obiad

Pierogi bez gotowania z serem i szczawiem. Chrupiący pomysł na wyjątkowy obiad

Pierogi ze szczawiem - prosty przepis na obiad
canva/-slav-

Pieczone pierogi ze szczawiem są nietypowym pomysłem na obiad. Smakowite liście z dodatkiem czosnku i serów idealnie pasują do chrupiącej otoczki z ciasta drożdżowego. Aromatyczny i pełen smaku posiłek nie wymaga wiele wysiłku, a rodzinie na pewno się spodoba. Spróbujecie?

Pieczone pierogi ze szczawiem spodobają się amatorom kuchennym urozmaiceń. Farsz przyrządza się podobnie jak kompozycję sera i szpinaku, lecz ma zupełnie inny charakter. Lekko kwaśny szczaw w połączeniu z serami i delikatnym drożdżowym ciastem smakuje niesamowicie. Skusicie się?

Przepis na pieczone pierogi ze szczawiem

Składniki na ciasto:

  • 750 g mąki pszennej

  • 250 g śmietany 18%

  • 200 g masła

  • 2 opakowania drożdży instant

  • 3 jaja

  • 2 łyżeczki cukru

  • szczypta soli

  • czarnuszka lub sezam do posypania

Składniki na farsz:

  • 400 g szczawiu

  • 200 g twarogu półtłustego

  • 100 g fety

  • 2 spore ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować pierogi ze szczawiem? Pieczony rarytas nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje cudownie

Zaczynamy os zrobienia ciasta. W tym celu łączymy ze sobą przesiana przez sito mąkę drożdże w proszku sól i cukier. Po wymieszaniu dodajemy 2 jajka oraz śmietanę i wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto odstawiamy 45 minut w ciepłe miejsce.

Szczaw starannie myjemy i siekamy go. Podsmażamy warzywo na dobrze rozgrzanym oleju, w trakcie dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy nieco zwiędnie — podobnie jak przyrządzany w ten sposób szpinak — zdejmujemy patelnie z ognia.

Twaróg i fetę umieszczamy w dużej misce i rozdrabniamy. Dodajemy szczaw, mieszamy i doprawiamy masę pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około pół centymetra, a następnie wycinamy z niego koła.

Każde wypełniamy porcją farszu i starannie zlepiamy brzegi. Pierogi ze szczawiem układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarnami. Pieczemy od 35 do 40 minut. Smacznego.

Po inne pomysły na pierogi zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzoną recepturę siostry Anastazji na rarytas z owocami. Sprawdźcie też znakomity patent na wykorzystanie mięsa z rosołu do przygotowania tej potrawy.

Pieczone pierogi ze szczawiem są znakomite
canva/ola_p

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: