Smakosze.pl Porady Najgorsze miejsce, gdzie można przechowywać miód. Pszczelarze łapią się za głowę
Fot. Canva/neufal54

Najgorsze miejsce, gdzie można przechowywać miód. Pszczelarze łapią się za głowę

9 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Miód to niezastąpiony składnik w naszej kuchni. Jego prozdrowotne właściwości są niezwykle cenne zwłaszcza o tej porze roku. Dlatego dowiedz się, jak przechowywać miód, a zachowasz w nim wszystko, co najcenniejsze.

Miód jest ważny

Miód jest jednym z tych składników, który powinien znaleźć się w diecie każdego nas. Przede wszystkim, dlatego że jest to naturalny słodzik i śmiało można zastąpić nim mniej zdrowy cukier. Ponadto jest bogaty w witaminy, a przede wszystkim w antyoksydanty.

Dzięki czemu jest najczęściej wykorzystywany w sezonie jesienno-zimowym, kiedy występuje również sezon przeziębień i grypy. Wtedy miód staje się doskonałym składnikiem na leczenie podrażnionego gardła, ale też wspomaga układ odpornościowy. Naturalny słodzik ma również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Te wszystkie właściwości sprawiają, że miód jest niezwykle cenny, ale nieodpowiednio przechowywany stanie się bezwartościowym produktem.

mi ód.jpg
Fot. Canva/Gasfull
Gdy tylko zaczynają się jesienne chłody, gotuję tę zupę. Nic tak nie rozgrzewa

Nigdy nie przechowuj miodu w ten sposób

Miód, z racji tego, że zapakowany jest w słoik, najczęściej przechowywany jest w kuchennych szafkach. To spory błąd, ponieważ według ekspertów panuje tam zbyt wysoka temperatura. W dodatku często znajdują się one w okolicach źródeł ciepła, takich jak piekarniki czy kuchenki, które negatywnie wpływają na miód. Maksymalna temperatura, w której powinien być przechowywany miód to 18 stopni. Niektóre rodzaje miodów są przez to również narażone na fermentację, a wtedy należy je wyrzucić. Gdzie i jak przechowywać miód, aby się nie zepsuł?

Jak przechowywać miód?

Okazuje się, że najlepszym miejscem na przechowywanie miodu jest spiżarnia lub piwnica, w której temperatura powietrza ma mniej niż 18 stopni. Niestety nie każdy ma do takiego miejsca dostęp, więc równie dobrze sprawdzi się do tego lodówka .

Pamiętaj, że miód jak produkt może ulec zepsuciu i wtedy nie należy go spożywać . Aby tego uniknąć, przechowuj miód we wspomnianych miejscach, dbaj o odpowiednią temperaturę i nie narażaj go na działanie źródeł ciepła. Wedy wystarczy ci na całą zimę.

Sprawdź także, co przygotowało Dino oraz wypróbuj przepis na niezwykłą sałatkę .

miód w słpoikach.jpg
Fot. Canva/emapoket
Ten przepis na wątróbkę dostałem do znajomego. Bez smażenia i pryskającego tłuszczu
Ustaw tak kurczaka i wstaw do pieca. Taki obiad będzie hitem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy