Smakosze.pl Porady Najgorszy błąd podczas gotowania ogórkowej
canva/Dar1930

Najgorszy błąd podczas gotowania ogórkowej

10 listopada 2021

Ziemniaki sprawdzają się idealnie jako dodatek do zupy. Zazwyczaj wrzucamy je do gotującego się wywaru i pozwalamy im zmięknąć podczas gotowania potrawy. W przypadku zup kwaśnych, takich jak ogórkowa, postępowanie powinno być inne. Jeśli bowiem będziemy gotować ziemniaki wraz z ogórkami, znacząco stracą na smaku i pozostaną twarde.

Zdradzaliśmy wam już wiele sprawdzonych receptur na zupę ogórkową. Wśród nich były patenty znanych kucharzy Jakuba Kuronia i Ewy Wachowicz . Dziś podpowiemy co zrobić, by ziemniaki w zupie ogórkowej nam smakowały. Kluczowy jest moment dodania ich do dania.

Kiedy wrzucić ziemniaki do zupy ogórkowej?

Aby ziemniaki były smaczne, należy dodać je do bulionu, zanim dodamy starte ogórki i sok. Kwaśne dodatki wrzucamy do zupy dopiero wtedy, gdy ziemniaki będą już miękkie. Dzięki takiemu postępowaniu ich smak nie ulegnie zmianie.

Jeśli ziemniaki trafią do kwaśnego płynu, nie ugotują się poprawnie. Z wierzchu będą miały nieprzyjemną skorupkę, a środek będzie al dente. Nie będą więc ani smaczne, ani tym bardziej zdrowe.

Zmiana smaku ziemniaków może być też wynikiem ich zbyt długiego przebywania w zupie. Jeżeli więc planujecie przygotowanie większej ilości zupy, ugotujcie ziemniaki osobno. W ten sposób zachowacie kontrolę nad ich smakiem i dodacie tylko tyle, ile potrzeba.

Ewentualny nadmiar będziecie z powodzeniem mogli wykorzystać do przyrządzenia innych dań np. kopytek . Zapomnicie też o problemie rozgotowanych warzyw, który często występuje, jeśli podgrzewamy potrawę. Trudno tego uniknąć, jeśli planujemy przyrządzenie kilku porcji.

Przy gotowaniu ziemniaków pamiętać z kolei należy o innej zasadzie , której złamanie spowoduje utratę wartości odżywczych ziemniaka. Obrane i pokrojone warzywo zawsze wrzucamy do lekko osolonego wrzątku . Unikajmy również długiego trzymania ich w zimnej wodzie już po obraniu. W ten sposób także tracą swoje walory.

Ogórki kiszone
Ogórki kiszone dodajemy do ogórkowej po ugotowaniu ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/Zoryanchik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy