Smakosze.pl
Zupa ogórkowa

canva/stockphotostudio

Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

28 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ogórkowa to zupa uwielbiana przez wielu smakoszy. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Każdy z nas robi ja jednak nieco inaczej. Dziś zdradzamy patent Jakuba Kuronia, który sprawia, że zupa nabiera głębokiego smaku.

Jakub Kuroń podzielił się wyjątkową recepturą, w której ogórki podsmaża się na patelni. Dzięki temu zabiegowi zupa staje się naprawdę aromatyczna. Spróbujcie, a już nigdy nie pominiecie tego etapu przygotowania.

Przepis na wyjątkową zupę ogórkową Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 l wody

  • 2 średnie marchewki

  • 1 niewielki korzeń pietruszki

  • mały seler

  • 15 g masła

  • przecier ogórkowy

  • 5 nie za dużych ziemniaków

  • 100 ml śmietanki 12%

  • żółtko

  • garść posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy wodę i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około pół godziny, zbierając szumy w trakcie.

Gołąbki wg. Magdy Gessler

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, a następnie kroimy je w drobną kostkę, a potem pokrój je w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Warzywa dodajemy do mięsnego wywaru i gotujemy przez kolejne pół godziny.

Po tym czasie zarówno one, jak i mięso powinny być już miękkie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przecier ogórkowy i dusimy go na małym ogniu przez kilka minut.

Ziemniaki obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do gotującej się zupy. Po około 15 minutach, gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy przecier ogórkowy.

Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie zabielamy zahartowaną śmietaną. Wcześniej mieszamy ją z żółtkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy posiekanym koperkiem.

Sprawdźcie także inne nasze przepisy na zupy. Tu znajdziecie recepturę na aromatyczny rosół. W tym artykule natomiast zdradzamy sposób na pyszną zupę buraczaną.

Ogórki kiszone w słoiku

Ogórki kiszone w słoiku

Źródło zdjęcia: canva/peredniankina

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >