Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową
Ogórkowa to zupa uwielbiana przez wielu smakoszy. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Każdy z nas robi ja jednak nieco inaczej. Dziś zdradzamy patent Jakuba Kuronia, który sprawia, że zupa nabiera głębokiego smaku.
Jakub Kuroń podzielił się wyjątkową recepturą, w której ogórki podsmaża się na patelni. Dzięki temu zabiegowi zupa staje się naprawdę aromatyczna. Spróbujcie, a już nigdy nie pominiecie tego etapu przygotowania.
Przepis na wyjątkową zupę ogórkową Jakuba Kuronia
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 l wody
2 średnie marchewki
1 niewielki korzeń pietruszki
mały seler
15 g masła
przecier ogórkowy
5 nie za dużych ziemniaków
100 ml śmietanki 12%
żółtko
garść posiekanego koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Skrzydełka myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy wodę i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około pół godziny, zbierając szumy w trakcie.
Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, a następnie kroimy je w drobną kostkę, a potem pokrój je w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Warzywa dodajemy do mięsnego wywaru i gotujemy przez kolejne pół godziny.
Po tym czasie zarówno one, jak i mięso powinny być już miękkie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przecier ogórkowy i dusimy go na małym ogniu przez kilka minut.
Ziemniaki obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do gotującej się zupy. Po około 15 minutach, gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy przecier ogórkowy.
Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie zabielamy zahartowaną śmietaną. Wcześniej mieszamy ją z żółtkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy posiekanym koperkiem.
Sprawdźcie także inne nasze przepisy na zupy. Tu znajdziecie recepturę na aromatyczny rosół. W tym artykule natomiast zdradzamy sposób na pyszną zupę buraczaną.
Źródło zdjęcia: canva/peredniankina
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: shareinfo